Idris Elba: Klimatske promjene bi nas mogle učiniti gladnima

Glumac Idris Elba, obraćajući se na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija (COP26) u Glasgowu, upozorio da bi nas klimatske promjene mogle učiniti gladnima.

“Ako ste nešto poput mene i viđate poznate osobe ili slavne ličnosti na forumu poput ovog, budete malo iznervirani. Ali, reći ću vam zašto sam ovdje i zašto smo svi ovdje. Ovdje smo iz razloga što je potrebno zaista što više razgovarati o hrani. Imam velika usta i koristim ih za to”, poručio je Elba.

Prema podacima Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), klimatske promjene predstavljaju rizik po proizvodnju hrane širom svijeta. Doprinijet će smanjenju uroda, učinit će cijene namirnica višim i izazvat će glad.

“Globalni lanac opskrbe hranom bit će narušen ako nešto ne poduzmemo zbog klimatskih promjena. Redovi osoba koje sa porodicama čekaju na hranu u Los Angelesu su realnost za nas u budućnosti ako se sada ne pozabavimo ovim problemom. To je ono što ja ovdje radim”, istakao je glumac koji je i UN-ov ambasador dobre volje.

Prema IPCC-u, među rješenjima su smanjivanje otpada od hrane, a čime se smanjuju emisije štetnih gasova. Osim toga, sugeriše se ulaganje u male poljoprivredne zajednice kako bi globalni lanac opskrbe hranom bio stabilan.

Podijeli objavu

Možda vas zanima