Izraelska vlada planira izgradnju novih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali

Izrael je objavio plan da izgradi više kuća za Jevrejske doseljenike u okupiranoj Zapadnoj obali, što je odmah izazvalo osudu Palestinaca, mirovnih aktivista i susjednog Jordan

U saopćenju izraelskog minisarstva stanovanja i građevinarstva u vladi desničarskog premijera Naftali Bennetta navodi se da su objavljeni tenderi za 1.355 kuća na Zapadnoj obavli, koju je Izrael okupirao nakon Šestodnevnog rata 1967. godine.

Izvori iz vlade tvrde da će 2000 novih kuća biti odobreno za naseljenike na Zapadnoj obali.

Jordan, izraelski sigurnosni partner s kojim je Bennett nastojao poboljšati odnose otkako je preuzeo dužnost u junu, osudio je plan kao “kršenje međunarodnog prava”.

Portparol jordanskog ministarstva vanjskih poslova Haitham Abu Al-Ful nazvao je izgradnju naselja i opću “konfiskaciju” palestinske zemlje “nelegitimnom”.

Ministar za stambena pitanja Zeev Elkin, član desničarske stranke Nova nada, izjavio je da je “jačanje jevrejskog prisustva (na Zapadnoj obali) od suštinskog značaja za cionističku viziju”.

Palestinski premijer Mohammed Shtayyeh, govoreći na sedmičnom sastanku vlade, pozvao je svjetske nacije, naročito Sjedinjene Američke Države da se suprostave Izraelu zbog prijetnje koju naselja predstavljaju za Palestince.

Palestinske vlasti pratit će odgovor administracije američkog predsjednika Joe Bidena, koja je rekla da se protivi jednostranoj izgradnji izralskih naselja kao prepreci rješenju sukoba dvije države.

Oko 475.000 izraelskih Jevreja živi u naseljima na Zapadnoj obali, koja se smatraju ilegalnim po međunarodnom pravo, na zemlji koju Palestinci traže kao dio svoje buduće države.

Iz organizacije Peace Now izjavili su da je plan premijera dokaz da njegova ideološki raznolika vlada, ne predstavlja stvarnu političku promjenu u odnosu na vladu Benjamina Netanyahua.

Podijeli objavu

Možda vas zanima