Izrael vodi paralelni rat s Hezbolahom

Nakon što se aktivno uključio u izraelsko-palestinski sukob, Hezbolah je ponovo inicirao zračne udare izraelskog ratnog zrakoplovstva po južnom Libanu. Zračni udari izraelske vojske već nekoliko dana ne prestaju, a bilježe se i civilne žrtve.

Pod zemljom

Međutim, i pored dobre volje, libanska vojska ostala je permanentno nesposobna da se nosi s Hezbolahom i ograniči njegovo djelovanje sa svoje teritorije, dok, s druge strane, Hezbolah svakodnevno pogađa protuoklopnim raketama bunkere i osmatračnice izraelske vojske.

Zbog sistema tunela po kojem je Hezbolah poznat još iz rata iz 2006., većina skladišta opreme, ali i skloništa nalazi se pod zemljom. Izrael, s druge strane, zahtijeva da se u djelo provede Rezolucija Vijeća sigurnosti UN 1701, kojom je okončan Drugi libanski rat iz 2006. godine.

Prema toj rezoluciji snage Hezbolaha i njemu lojalne snage moraju se povući iz južnog dijela Libana, odakle ugrožavaju Izrael svojih raketnim djelovanjima po izraelskim gradovima. Tom rezolucijom dogovoreno je formiranje tzv. plave linije, kojom bi se demarkacijska linija (granica) Izraela i Libana betonskim zidom učvrstila, onemogućivši prodor Hezbolaha u Izrael.

Kršenje UN rezolucije

Dodatno, Rezolucija 1701 predviđala je povlačenje Hezbolaha sjeverno od rijeke Litani, što bi značilo da se Hezbolah povuče na 20 do 25 kilometara od granice, čime bi se onemogućili raketni napadi na izraelske gradove.

Međutim, i jedna i druga strana uveliko krše ovu rezoluciju, i to od prvog dana nakon usvajanja, a paralelni rat najjačeg nedržavnog aktera na Bliskom istoku i Izraela nesmetano teče.

100.000 vojnika

Lider libanskog Hezbolaha i generalni sekretar Hasan Nasralah u nekoliko navrata je istaknuo da može računati na 100.000 vojnika, koliko ima članstvo Hezbolaha. Dodatno, ovaj pokret opremljen je savremenim sistemima za protuoklopnu borbu, kao i protuzračnim raketama.

100 pripadnika Hezbolaha poginulo je od oktobra do sada u razmjeni vatre s izraelskom vojskom.

avaz.ba

Podijeli objavu

Možda vas zanima