Konačna klerikalizacija Tuzle kroz „Trojanskog konja“ od krvi i mesa

Da li je Zijad Lugavić kandidat SDP-a za gradonačelnika Tuzle ili igrač radikalnog krila SDA za peglanje dilova između Nermina Nikšića i Bakira Izetbegovića?

„Islamizacija Tuzle“ – prosto nemoguća rečenica iz konteksta razmišljanja građana grada koji je uprkos svim dešavanjima u proteklih nekoliko decenija zadržao svoj ljudski duh. Ljudski u smislu čovjekoljublja, bez obzira na religijsku ili etničku pripadnost.

Prvi pokušaj predaje Tuzle u ruke jednonacionalne religijske oligarhije desio se 24.01.1993. godine, kada je u ovom gradu održan Kongres muslimanskih intelektualaca, čiji je inicijator, pored ostalih, bio i Jasmin Imamović. Na Kongresu je i napredovao, od člana Inicijativnog odbora do predsjednika Komisije za tumačenje šerijatskog prava.

Kakvu je Tuzlu u januaru 1993. godine zamišljao Jasmin Imamović možete čuti u video snimku u prilogu a koji je napravljen na pomenutom Kongresu.

Nakon propasti ideje o islamizaciji Tuzle koju su osujetili sami građani ovog Grada, a nakon ustoličenja Imamovića na mjesto načelnika od strane odlazećeg načelnika Selima Bešlagića protivno zakonu, ovaj reformista obučen u dres SDP-a počinje prilagođavanje volji građana, briše sve svoje stare poteze, potiskuje stare želje i plovi na valovima prve funkcije u ovom gradu sve do prije nekoliko mjeseci.

Imamović za svog kratkoročnog nasljednika ostavlja Zijada Lugavića, dugogodišnjeg saradnika i šefa inspekcija u Tuzli. Nedugo zatim, u jeku borbe za vlast na višim nivoima, SDP Lugavića kandiduje za gradonačelnika Tuzla na predstojećim prijevremenim izborima zakazanim za 05.02.2023. godine.

Borba za vlast je jedina borba u kojoj su, očigledno je, dozvoljena sva sredstva. Od dizanja ruke Imamovića i njegovih partijskih kolega za ustoličenje crnolistaša i fanova presuđenih ratnih zločinaca do zagrljaja sa crnolistašem i otvorenim grobarom BiH Dodikom. Čak i korak dalje… do ubjeđivanja svih nas da je Dodik osoba idealna za BiH.

Da bi ispoštovali stranu koju je SDP sa svojim potčinjenima najviše ugrozio, onu većinski bošnjačku, očigledno je da su odlučili talove prelomiti na Tuzli. Tako su za kandidata za gradonačelnika imenovali osobu iz visokog rukovodstva Islamske zajednice i istoj toj vjerskoj zajednici prepustili da vodi kampanju za njega.

Zijad Lugavić, kadnidat SDP-a (?) za gradonačelnika Tuzle, baš u vrijeme kampanje 18.01.2023. godine biva izabran za člana Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla nakon prijema kod muftije tuzlanskog, a njegovo ime i prisustvo se ističe na džumi u velikom broju tuzlanskih džamija. Što u tolikoj mjeri nije zabilježeno ni kod kandidata koji su na prethodnim izborima dolazili iz SDA.

Da li je favorizovanje Lugavića od strane IZ dokaz da je SDP Tuzlu predao radikalnom krilu pod kontrolom Bakira Izetbegovića kako bi ublažili štetu koju mu nanose na višim nivoima vlasti? Bez obzira na činjenicu da Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH u članu 14 jasno reguliše nemogućnost političkog angažmana vjerskih službenika, što Lugavić imenovanjem za člana Izvršnog odbora Medžlisa IZ U Tuzli jeste, SDP i Medžlis su se odlučili za ovu kandidaturu. Rizik zbog peglanja dugova prema SDA ili obična ludost? Pitamo se kojih dugova? Možda je dovoljno da se prisjetimo razgovora Nermina Nikšića i Bakira Izetbegovića tokom formiranja famozne “osmorke”?

Na društvenim mrežama i u javnosti kandidat SDP-a za gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić ne uživa primjetnu podršku svojih stranačkih kolega. Nasuprot tome, stranice bliske radikalnom krilu SDA i IZ-u gore od podrške njegovoj kandidaturi.

Da li je Zijad Lugavić kandidat SDP-a ili SDA za gradonačelnika Tuzle? Da li SDP potura ovog „trojanskog konja“ da bi sačuvao pozicije na višim nivoima i konačno Tuzlu predaje u ruke Bakiru Izetbegoviću? Saznajte za nekoliko dana baš na svom portalu DOSIJE.BA.

Podijeli objavu

Možda vas zanima