Čengić o procesima unutar SDP-a: Odluke se donose van organa stranke i sve je moguće

Delegat u Domu naroda FBiH Irfan Čengić komentirao je jučerašnji sastanak kolegija predsjedništva SDP-a u vezi sa formiranjem vlasti u FBiH i na nivou kantona.

Jučer je održan sastanak kolegija predsjedništva SDP-a na kojem su doneseni zaključci koji tiču daljeg funkcioniranja unutar koalicije stranaka Sedmorke.

“Mi smo u procesima uspostave vlasti od novembra. Ja sam govorio da idemo korak po korak, od imenovanja potpredsjednika i predsjednika Federacije i mislim da će tri predložene osobe biti izabrane u februaru na Predstavničkom pa onda na Domu naroda FBiH”, rekao je Čengić.

Istakao je kako je u procesu formiranju vlasti bilo nekoliko izmjena tokom proteklih mjeseci naglašavajući kako taj proces nije jednostavan.

“Tako sam uvijek govorio i da su svi preuranjeno govorili o formiranju vlasti u novembru, decembru, da treba sačekati da vidimo kako će biti i došli smo u situaciju da će jako teško biti formirati vlast bez saglasnosti dva potpredsjendika. Bez obzira koje ko argumente koristio”, kazao je Čengić naglašavajući i da je SDA počela koristiti argumente “legitimnog predstavljanja” jednako kao što to radi i HDZ.

Smatra da je propuštena prilika da se iskoriste određeni koraci pri formiranju federalne vlade.

“Mislim da smo previše požurili sa konstituirajućom sjednicom Doma naroda, da se u skladu sa poslovnicima i zakonima mogla danas održati ta sjednica, ali ne vrijedi više o tome pričati”, mišljenja je Čengić.

Ne smatra delegat SDP-a da će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ponovno intervenirati, posebno izmjenama Ustava FBiH, a komentirao je i šta misli o smanjenju koalicije Osmorke na Sedmorku.

“Koliko sam shvatio, oni zapravo izbacuju Za nove generacije, stranku koja nema niti jednog zastupnika u Predstavničkom domu FBiH i ne utječu na izbor Vlade FBiH, ali vjerujem da će Nikšić to objasniti. Nama je veći problem za formiranje koalicije, ukoliko Refik Lendo ne želi da da potpis, da je teško uopšte formirati Vladu FBiH”, podsjetio je Čengić.

Istakao je da SDP kao stranka ima svoj statut i da ukoliko su pojedinci iz stranke odlučili da djeluju van tih pravila, trebaju za takvo nešto preuzeti i odgovornost.

“Ja kao izabrani dužnosnik sa najviše glasova ispred SDP-a imam podršku glasača, a ovi procesi uspostave vlasti, onaj ko je preuzeo odgovornost za to neka ih dovede do kraja. Nisam baš siguran da su u skladu sa statutom. Evo danas je zasjedao i kolegij i davao neke zaključke, ovakve odluke može donositi samo Glavni odbor SDP-a”, kazao je Čengić o jučerašnjem sastanku tokom gostovanja u programu BHT-a.

Po statutu SDP-a glavni odbor te stranke trebao bi se sastajati dvomjesečno, ali Čengić ističe da se uopšte ne sjeća kada je posljednja takva sjednica održana te daje svoje mišljenje o tome može li njegova stranka koalirati i sa SDA.

“Po ovim metodama sada kako se donose odluke i koalicije i potpisuju sporazumi prije bilo kakvih odluka organa SDP-a, sve je moguće”, zaključio je. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima