Lavrov: Glavni cilj u Ukrajini nam je rušenje Zelenskog

Sergej Lavrov je na samitu Arapske lige u Egiptu, poručio da je glavni cilj Rusije da ukloni vladu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Izjava ruskog ministra vanjskih poslova došla je u vrijeme dok se Ukrajina trudi nastavi izvoz žitarice kroz crnomorske luke. Ruska vojska je i pored potpisanog sporazuma koji je trebao da omogući nesmetan izvoz žitarica izvela napade na strateški važnu luku Odesa.

U govoru na samitu Arapske lige Lavrov je rekao kako je Rusija odlučna da pomogne Ukrajincima “da se oslobode tereta apsolutno neprihvatljivog režima”.

Također, Lavrov je optužio Kijev i njegovo zapadne saveznike za širenje propagande čiji je cilj da Ukrajina postane vječni neprijatelj Rusije.

“Ruski i ukrajinski narod nastavit će živjeti zajedno, mi ćemo sigurno pomoći ukrajinskom narodu da se riješi režima koji je apsolutno antinarodni i antihistorijskii”, rekao je Lavrov.

Ova izjava Lavrova je u suprotnosti sa ranijim porukama iz Kremlja kada su poručivali da im nije cilj da smjene vladu predsjednika Volodimira Zelenskog.

Podijeli objavu

Možda vas zanima