Nenad Nešić nije prijavio nekretnine u Srbiji: Stan i kuća na atraktivnim lokacijama

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić nije ispunio zakonsku obavezu o imovinskom kartonu s obzirom na to da nije prijavio stan i kuću koje posjeduje u susjednoj Srbiji.

Imovinski kartoni političara su s razlogom pod lupom javnosti i zakona, a za političare na funkcijama obavezno je da prijave sve što posjeduju, uključujući i imovinu koja je u vlasništvu supružnika.

Nešić je određenu imovinu prijavio, ali je izostavio kuću i stan u Novom Sadu koju ima zajedno sa suprugom Majom. Stan od 98 kvadrata smješten je u užem centru Novog Sada, dok se kuća od 177 kvadrata nalazi u mirnom naselju sa druge strane Dunava, blizu Petrovaradinske tvrđave.

Novinarima CIN-a, ministar je rekao da nije znao da treba prijaviti i ženinu imovinu, a kada mu je pročitala zakon, prekinuo je telefonsku vezu.

Inače, imovina političara je česta tema u javnosti pa se čini da i ptice na grani znaju da političari moraju prijaviti i imovinu supružnika. No, ministar Nešić to nije znao niti je našao za shodno da pročita propise, koji su mu potrebni da bi svoj državni posao mogao obavljati po zakonu.

Inače, Nešić je u obrascu prijavio da ima dva stana i dvije garaže u Tivtu u Crnoj Gori, kuću i zemljište u Sarajevu te zemljište u Istočnom Sarajevu. Naveo je i da ima porodične veze sa firmama N Trade, N Trade, Dar Company i Energoinvest Automatika, koje su u vlasništvu njegovog brata i oca, a da je firma N-group u njegovom vlasništvu.

Ovo nije prvi put da Nešić zaboravlja prijaviti sve što ima. Krajem 2021. godine novinari CIN-a su pronašli da je Nešić prećutao da ima firmu “N-group” koju je osnovao 2016. godine, a nije je prijavio u imovinskom kartonu koji je dostavio Centralnoj izbornoj komisiji 2018. godine nakon što je izabran za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Podijeli objavu

Možda vas zanima