Trump nakon što mu je pročitana optužnica: Nisam mislio da je ovo moguće u Americi

Bivši američki predsjednik Donald Trump komentarisao je optužnicu koja mu je pročitana ranije na sudu poručivši da nije mislio da je to u Americi moguće.

“Nisam mislio da je ovo moguće u Americi. Jedini prekršaj koji sam počinio je što sam bez straha branio našu zemlju od onih koji je žele uništiti”, rekao je bivši predsjednik, nazivajući optužnicu uvredom naciji, u obraćanju iz svoje rezidencije u Mar-a-Lagu, na Floridi.

Istakao je da SAD ide u pogrešnom smjeru te da su čak i oni koji nisu njegovi obožavaoci rekli da se tako nešto ne bi trebalo dešavati.

Trump je dalje utvrdio da se sve ovo događa radi izbora te da okružni tužitelj u Atlanti, za kojega je rekao da je rasist, daje sve od sebe samo kako bi ga mogao optužiti.

“Ovaj lažni slučaj pokrenut je samo kako bi se upleo u predstojeće izbore 2024. Treba ga odmah odbaciti”, kazao je.

Na kraju je rekao da se u njegovom slučaju radi o progonu, ali da on može biti uzdignute glave.

Podsjećamo, povodom njegovog hapšenja oglasila se i Bijela kuća, koja je objavila da će predsjednik Biden biti obaviješten o sudskom procesu, ali da to nije u njegovom fokusu.

Nakon izjašnjavanja o krivici Trump je napustio sudnicu na Manhattanu. Procjenjuje se da je u sudnici bio oko 57 minuta. Očekuje se da će se vratiti u svoj dom na Floridi, odakle će kasnije govoriti.

Trump je povećao podršku unutar Republikanske stranke nakon što je objavljeno da će se suočiti sa krivičnom prijavom u vezi sa “tajnim novcem” isplaćenim glumici filmova za odrasle Stormy Daniels prije izbora 2016. godine.

Anketa pokazuje da 48 posto republikanaca želi da Trump bude predsjednički kandidat njihove stranke, što je za četiri posto više nego prije dvije sedmice.

Istraživanje Reutersa i Isposa pokazuje da 19 posto anketiranih podržava guvernera floride Rona de Santisa, što je pad od čak 30 odsto u odnosu na prošli mjesec.

Ostali mogući kandidati ispred republikanaca imaju jednocifrene brojeve podrške.

Riječ je o internoj anketi sprovedenoj odmah nakon što je objavljena vijest da će se Trump suočiti sa krivičnom prijavom.

Trump je ocijenio je da se radi o političkom progonu iza kojeg stoji Demokratska stranka, koja, kako je naveo, nastoji da ga spriječi da se kandiduje i pobijedi na izborim za predsjednika SAD.

Podijeli objavu

Možda vas zanima