NSRS usvojila izmjene zakona kako bi ograničila Schmidtovu moć u tom entitetu

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske su usvojene izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa s ciljem ukidanja obaveze objavljivanja akata koje donese visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Od 61 prisutnih za usvajanje prijedloga zakona o izmjeni navedenog zakona glasala su 54 poslanika. Nije bilo glasova protiv i suzdržanih. Sedam poslanika nije uopće glasalo iako su bili prisutni.

Na izmjene zakona nije bilo predloženih amandmana.

Narodna skupština RS-a danas je podržala i zaključke o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. “Za” su glasala 52 poslanika, a suzdržanih i protiv nije bilo.

Stevandić je održao uvodnu riječ prilikom čega je istaknuo stav Narodne skupštine o hitnosti usvajanja ovakvog prijedloga. Istaknuto je da NSRS mora zaštiti RS od potencijalnih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta kojeg smatraju nelegitimno izabranim.

Mladi poslanik Đorđe Vučinić je tokom rasprave pitao zbog čega je baš sada toliko hitno usvojiti prijedlog kojim bi se spriječilo provođenje Schmidtovih odluka s obzirom na to da je on u BiH došao davno. Međutim, od poslanika iz vladajuće koalicije, koji su predložili usvajanje izmjena zakona, nisu mu dali odgovor.

Njegov stranački šef Nebojša Vukanović je govorio o tome da je upravo međunarodna zajednica dovela SNSD na vlast te da u skladu s tim bi trebali podići im najveći spomenik u Banjoj Luci, umjesto što ih se pokušavaju riješiti.

Za riječ se javilo još nekoliko poslanika i iz opozicije i iz vlasti, a glavni fokus onih iz vladajuće koalicije bilo je to što ne priznaju legitimitet trenutnog visokog predstavnika.

U skupštinskom dokumentu vezanom za ovu tačku navodi se da se Christian Schmidt ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH jer nije imenovan u skladu sa članom 1 stav 2 Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da zbog toga RS više neće objavljivati njegove propise i druge akte u Službenom glasniku. Ovo su i poslanici ponovili tokom ne tako dugačke rasprave.

Predsjednik entiteta Milorad Dodik, koji je inicijator ove sjednice, ali ne i zvanični predlagač, iznio je uoči početka sjednice sličan stav – da RS ne može sarađivati sa visokim predstavnikom zato što on “trenutno ne postoji”.

U skladu s tim, u NSRS-u je i usvojeno ukidanje obaveze objavljivanja propisa i drugih akata u Službenom glasniku RS-a, koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik Christian Schmidt.

Podijeli objavu

Možda vas zanima