Palestinski homoseksualac obezglavljen nakon što je dobio prijetnje smrću

Palestinska policija je uhapsila muškarca koji je osumnjičen za ubistvo 25-godišnjeg Palestinca, a koji je ranije dobio prijetnje smrću jer je homoseksualac, javlja BBC.

LGBTQ grupe u Izraelu, gdje je ubijeni Ahmad Abu Marhia tražio azil, potvrdile su da je dobio prijetnje zbog svoje seksualne orjentacije. Snimak mjesta ubistva u Hebronu brzo se proširio društvenim mrežama, a kako je mladić završio u ovom gradu, zasad nije poznato.

Također, LGBTQ grupe tvrde da je Ahmad proveo dvije godine u Izraelu čekajući dobijanje azila kako bi mogao pobjeći u inostranstvo jer je dobio prijetnje u svojoj zajednici. Izraelski mediji navode izjave njegovih prijatelja koji tvrde da je otet.

Međutim, Ahmadova porodica je rekla da je on često dolazio u Hebron kako bi ih posjetio i kako bi radio. Oni su kazali da je motiv ubistva glasina.

Homoseksualnost nije prihvaćena u većini palestinskog i izraelskog društva, a izvještaji medija govore da je mladić pobjegao od kuće s humanitarnom dozvolom nadajući se da će uspjeti doći do Kanade.

Aktivistkinja Natali Farah je za izraelske novine Haaretz rekla da je Ahmad bio poznat i voljen u cijeloj LGBTQ zajednici koja tuguje za njim.

“Svi su uplašeni”, rekla je ona.

Palestinci su također osudili ubistvo i obezglavljivanje mladića.

Trenutno oko 90 Palestinaca koji su deklarisani pripadnici LGBT zajednice žive u Izraelu tražeći azil nakon što su diskriminisani u svojim zajednicama, pišu pomenute novine. Tek od jula im je dozvoljeno da traže posao u Izraelu.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima