Poziv reisu Kavazoviću da se putem osiguravajućih kuća obezbijedi vraćanje 12.000 KM za hadž u slučaju pozitivnog PCR testa

Nakon što je izostala reakcija i odgovor Rijaseta Islamske zajednice u BiH na otvoreno pismo Bosanske stranke Rijasetu, povodom odluke da se ne vrši povrat novčanih sredstava u slučaju pozitivnog rezultata PCR testa na Covid-19, koji je obavezan za odlazak na hadž, BOSS je uputio pismo reisu Husein ef. Kavazoviću po navedenom pitanju.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović obratio se pismom reisu Kavazoviću sa zahtjevom da on svojim autoritetom iskomunicira sa Uredom za hadž i umru i osiguravajućim kućama obezbjeđivanje osiguranja povrata novčanih sredstava u cijelosti u slučaju pozitivnog PCR ili antigenskog testa na COVID-19, koje iznosi oko 25 KM, što je u odnosu na namjeru protupravnog oduzimanja 12.000 KM beznačajan novčani iznos, a o tome potom obavijesti građanstvo.

Podsjećamo, cijena odlaska na hadž ove godine iznosi 12.000 KM, a obaveza je da pored uplate osoba bude dva ili tri puta vakcinisana i da PCR test nije pozitivan na Covid-19.

S obzirom da se radi o visokom novčanom iznosu, za koji Ured za hadž i umru ne želi preuzeti obavezu povrata u slučaju PCR testa koji je negativan za budućeg haždiju, odnosno zbog pozitivnosti na Covid-19 onemogućava putovanje, BOSS je upozorio da se time krše odredbe Zakona o obligacionim odnosima u dijelu koji se odnosi na sticanje bez osnova, odnosno bogaćenje na teret drugog.

 

Podijeli objavu

Možda vas zanima