Pariz će posaditi 170.000 stabala kako bi smanjili zagađenje zraka u gradu

Pariz je nekoliko godina bio jedan od gradova sa ozbiljnim zagađenjem vazduha zbog čega su gradske vlasti predstavile plan sadnje čak 170.000 stabala drveta kako bi poboljšali klimu u francuskoj prijestolnici.

Vlasti su objavile da će drveće saditi svuda: na ulicama, trgovima, parkovima i autoputevima širom metropole. Cilj je nositi se s lokalnim vremenskim promjenama.

Drvo može upiti ugljen-dioksid, poboljšati kvalitet zraka i rashladiti grad tokom ljetnih valova topline. Osim toga, drvo je prirodna prepreka buci i vidljivom zagađenju zraka, te pridodaje dobrobiti Parižana i smanjuje stres.

Vlasti metropole naglasile su da je Pariz već jedan od važnijih gradova po uzgoju drveća u Evropi.

Plan je da stabla budu posađena prije 2026. godine. Pariz već ima otprilike 200.000 stabala, a još 300.000 nalazi se u gradskim šumama Boulogne i Vincennes.

U okviru prve sezone sadnje 2020/21. gotovo 14.000 stabala drveta je posađeno. Iz tog razloga, grad ima i svoj rasadnik.

Također navodi se da se iz sigurnosnih razloga mora sjeći manje od 1,5 posto drveta.

Pariz je od 2014. godine koristio i automatski sistem za posmatranje raznolikosti drveta. Svako drvo ima svoj lični digitalni ID i pregledava se svake godine.

Francusko državno vijeće ljetos je istaklo da moraju naporno raditi kako bi poboljšali lokalne klimatske prilike.

Podijeli objavu

Možda vas zanima