Pentagon: Napredak Irana u nuklearnom polju je ogroman, za 12 dana mogu napraviti bombu

Iran sada može skupiti dovoljno materijala za nuklearnu bombu u “otprilike 12 dana”, rekao je visoki dužnosnik američkog Pentagona, dodajući kako je napravljen veliki pomak otkako je Washington napustio dogovor o Iranskom nuklearnom programu.

“Još 2018. godine kada je prethodna administracija odlučila napustiti iranski nuklearni sporazum, Iranu bi trebalo oko 12 mjeseci da proizvede fisibilnog materijala u vrijednosti jedne bombe”, rekao je zamjenik sekretara SAD-a za politiku odbrane Colin Kahl Armedu u Zastupničkom domu.

“Sada bi trebalo oko 12 dana. Nuklearni napredak Irana otkako smo napustili zajednički sveobuhvatni akcijski plan bio je izuzetan”, dodao je Kahl Armedu.

Odgovarao je republikanskom političaru koji je pitao zašto je predsjednik Joe Biden pokušao oživjeti Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi u petak bi trebao posjetiti Iran, izvijestila je u srijedu iranska novinska agencija Fars.

Organizacija UN-a za atomski nadzor tražila je odgovore od Teherana u vezi s česticama urana obogaćenim gotovo do nivoa oružja .

Procurjeli izvještaj Agencije Ujedinjenih naroda za atomsku energiju pokazao je da je u pregovorima s Iranom raspravljano o porijeklu čestica urana obogaćenih do 83,7 posto čistoće.

“Iran je obavijestio Agenciju da je ‘možda došlo do nenamjernih fluktuacija u nivoima obogaćivanja.. U toku su razgovori između Agencije i Irana o razjašnjenju stvari”, stoji u povjerljivom izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju

Iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine ograničio je zalihe urana u Teheranu na 300 kilograma i obogaćivanje na 3,67 posto, dovoljno za pogon nuklearne elektrane.

Ali Teheran je postupno smanjivao svoju usklađenost nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma odlukom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Podijeli objavu

Možda vas zanima