Policajac Eric Adams postao gradonačelnik New Yorka

Demokrata Eric Adams, bivši policajac, zagovornik radništva i borac protiv rasne diskriminacije, pobijedio je na izborima za gradonačelnika New Yorka.

Adams je u kampanji obećao da će ojačati sigurnost u gradu i dati glas radništvu, pozivajući se na svoje iskustvo u policiji i iskustvo Afroamerikanca koji je u mladosti bio izložen policijskoj brutalnosti.

Prema prvi rezultatima, 61-godišnji Adams pobijedio je republikanskog suparnika Curtisa Silwu velikom razlikom te tako postao drugi Afroamerikanac na čelu američke ekonomske i kulturne prijestolnice. Dužnost će preuzeti u januaru od demokrate Billa de Blasija, koji ju je obnašao osam godina.

U upravljanju gradom očekuju ga problemi vezani uz oživljavanje njujorške privrede nakon krize izazvane pandemijom koronavirusa, ekonomske i socijalne nejednakosti, nedostatak jeftinih stanova i teškoće u javnom školstvu.

Njegova bi pobjeda Demokratskoj stranci, kojoj pripada i predsjednik Joe Biden, mogla pokazati sklonosti glasača, dok u Washingtonu nastoji očuvati krhko savezništvo između progresivne i centrističke struje.

Adams nije oklijevao istaknuti da bi njegova pobjeda mogla poslužiti kao predložak za demokratski put na nacionalnom nivou.

Podijeli objavu

Možda vas zanima