Novi skandal bh pravosuđa – Aboliranje rodnog nasilja sudijskim čekićem!

Već smo pisali o vinkovačkom glavnom imamu Mirzi ef. Deliću koji je dobio veliku pažnju regionalnih medija jer je osim u ahmediji prepoznatljiv i kao model, a što navodno radi „u slobodno vrijeme“. Mirza Delić je od prije poznat javnosti obzirom da je bio u centru skandala kada je prijavljen od svoje supruge za nasilje u porodici. O tome su pisali mnogi mediji, a više informacija svakako možete dobiti u videu u prilogu koji je za „Defter hefte“ radio književnik i publicista Fatmir Alispahić.

Bez obzira na Presudu Općinskog suda u Vinkovcima kojom je efendija Mirza Delić proglašen krivim za nasilje u porodici prema supruzi Ameli Delić, isti je Općinskom sudu u Tuzli tužio novinara i publicistu Fatmira Alispahića, čija je jedina krivica što je javnosti predstavio činjenice iz pomenute sudske presude.

Bez obzira na već izrečenu Presudu suda u susjednoj državi, sutkinja Općinskog suda u Tuzli Rukija Jusupović presudila je u korist efendje iz Vinkovaca, te kao dokaz nije prihvatila video snimak na kojem se jasno vidi napad hodže na suprugu u prisustvu djece. Pomenuta sutkinja nije uvažila ni svjedočenje žrtve, te je presudila da je Fatmir Alispahić kriv za klevetu protiv hodže iz Vinkovaca uprkos Presudi Općinskog suda u Vinkovcima, snimku sigurnosnih kamera i svjedočenju žene i majke, žrtve nasilja u porodici.

Sutkinja Rukija Jusupović presudila je da Fatmir Alispahić treba hodži iz Vinkovaca platiti 5.000 maraka plus 1.200 maraka sudskih troškova. Sudska praksa ne bilježi tako visoke kazne za klevetu.

Uzimajući u obzir sve naprijed navedeno, postavlja se pitanje: Kojom sudskom praksom se rukovodila sutkinja u vođenju procesa i donošenju presude? Da li se uopšte rukovodila sudskom praksom i zakonskim odredbama, ili je na donošenje presude uticalo ono što je već ustaljena praksa kod mnogih sudskih službenika u BiH – mito, možda čak i iz kase IZ-a?

Zanimljiva je činjenica da je nasilni hodža još u junu ove godine znao za ishod ove Presude, što je i objavio na svom facebook profilu, uz poruku: „Fatmire ponesi kameru na sud i ponesi konvertibilne markice“. Hodžina prijateljica, izvjesna Munira, takođe je u augustu znala za ishod presude i objavila da je hodža „dobio spor“, na što je tokom procesa upozorena sutkinja Rukija.

Dok se u svijetu održavaju stotine manifestacija za borbu za prava žena i protiv rodnog nasilja, sutkinja Općinskog suda u Tuzli ne zanemaruje samo činjenice o nasilju nad ženom i porodicom, nego i sudsku presudu koju je protiv hodže (u slobodno vrijeme starletana) donio nadležni Sud u Hrvatskoj. Da li je ovo dovoljno za izražavanje sumnje u korimpiranost pomenute sutkinje, ili jednostavno pokušava svojim djelovanjem obezbjediti sebi titulu „halal“?

Vezan tekst: Hodža starletan interesantan i evropskim medijima – Islamska zajednica još ne reaguje

Podijeli objavu

Možda vas zanima