Prevrnuo se karantinski autobus u Kini, 27 poginulih i 20 povrijeđenih

Autobus koji je prevozio osobe zaražene koronavirusom u karantin prevrnuo se na autoputu u kineskoj provinciji Guizhou. Poginulo je 27, a povrijeđeno 20 osoba.

Saobraćajna nesreća je rasplamsala bijes onih koji kritikuju “zero-Covid” politiku Pekinga, a koja uključuje masovno testiranje i praćenje. Oni koji su pozitivni na koronavirus moraju se izlolirati u svojim domovima ili otići u objekt za karantin, a isto važi i za njihove bliske kontakte. Svega nekoliko pozitivnih slučajeva može dovesti do lockdowna u cijelom gradu.

Zasad nema informacija o uzroku nesreće.

Prema kineskim pravilima, putnički autobusi ne smijeu koristiti autoput između 2:00 i 5:00 sati, međutim, nesreća se dogodila danas u 2:40 sati po lokalnom vremena nakon što je autobus krenuo nedugo nakon ponoći. Ovo je jasan pokazatelj kršenja zakona.

Mnogi Kinezi su na društvenim mrežama opisali loša iskustva transporta autobusima u karantin, a neki od njih su bili zatvoreni u vozilu čak 12 sati bez hrane i mogućnosti odlaska u toalet, a nije im dozvoljeno da otvore prozore niti da uključe klima uređaj.
Broj zaraženih u provinciji Guihzou trenutno raste, a u subotu je potvrđeno 712 novih slučajeva. U Pekingu je PCR testiranje obavezno svaka tri dana kako bi stanovnici imali pristup javnim objektima i prodavnicama. U glavnom gradu živi više od 21 milion stanovnika.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima