Proruski zvaničnik o neuspjesima ruske vojske: Šojgu treba izvršiti samoubistvo kao pravi oficir

Visoki zvaničnik kojeg je postavila Moskva u okupiranoj oblasti Herson kritikovao je u četvrtak ruske vojne zvaničnike, što je izuzetak u više od 7 mjeseci invazije na Ukrajinu, piše The Moscow Times.

“Mnogi kažu da bi ministar odbrane koji je dozvolio da stvari dođu do ovoga trebalo jednostavno da se upuca kao (pravi) oficir”, rekao je Kiril Stremousov, vršilac dužnosti guvernera administracije Hersona koju je instalirala Rusija, u četvorominutnom videu objavljenom na svom Telegram kanalu u četvrtak.

Stremousov je napomenuo da njegova oštra kritika nije bila usmjerena na cjelokupno rusko Ministarstvo odbrane, već na šačicu “nevještih komandanata”.

Čini se da su ukrajinske snage posljednjih dana snažno napredovale u oblasti Herson, ponovo zauzimajući niz strateški važnih gradova.

Prisilno povlačenje Rusije izazvalo je široko rasprostranjenu zabrinutost među proratnim komentatorima, od kojih su neki strahovali da bi situacija u Hersonu mogla odraziti situaciju na sjeveroistoku harkovske regije, gdje je Ukrajina brzo povratila kontrolu nad velikim dijelovima teritorije prošlog mjeseca.

U svom videu, Stremousov je također pohvalio čečenskog lidera Ramzana Kadirova i otvorene proratne novinare zbog njihove nefiltrirane kritike ruskih vojnih zvaničnika usred ukrajinske kontraofanzive.

“Slažem se sa Ramzanom Ahmatovičem Kadirovim, koji je pokrenuo ovo pitanje. Bravo,” rekao je.

Stremousov je također uvjeravao svoje gledaoce da su nedavni gubici Rusije u regionu jednostavno rezultat “pregrupisavanja” vojske, insistirajući da ukrajinske snage neće moći da uđu u grad Herson.

“Naše linije odbrane su čvrsto zaključane”, rekao je.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima