BOSS u sarajevska zakonodavna tijela dostavio Rezoluciju o osudi i odbijanju uspostavljanja sistema covid-potvrda

Skupštini Kantona Sarajevo, Gradskom vijeću Grada Sarajeva i Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović je sa poslanikom Skupštine KS i gradskim i općinskim vijećnikom BOSS-a dostavio inicijativu za usvajanje Rezolucije o osudi i odbijanju uspostavljanja sistema covid-potvrda ili drugih mehanizama uslovljavanja slobode kretanja, a u povodu najave Vlade Federacije BiH da će od 20. 12. 2021. godine uskratiti građanima ustavno pravo na slobodu kretanja i rada primjenom pravila VTP (vakcinisan/a, testiran/a, preobolio/la), kojim će se u javne objekte moći isključivo pristupiti uz covid-potvrdu, negativan test ili potvrdu o prebolovanom koronavirusu.

Time bi nevakcinisani građani bili direktno diskriminisani u odnosu na vakcinisane, jer će im se zabraniti ulazak u javne objekte bez potvrde o prebolovanom koronavirusu ili testa, dok se vakcinisani sa covid-potvrdom mogu kretati bez ograničenja iako prenose virus kao i nevakcinisani.

U obrazloženju dostavljenih rezolucija navedeni su bitni dijelovi uputstava proizvođača vakcina, dostavljeni od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a kako bi se ukinula praksa vakcinacije građana u tržnim centrima i vratio proces u okvire medicinskih ustanova kako bi se dijagnosticirala stanja koja predstavljaju prepreku za vakcinaciju.

U tekstu rezolucija navedeno je da se covid-potvrdama podstrekava i na izvršenje više krivičnih djela iz Krivičnog zakona FBiH i krši odredba člana 2. Zakona o zabrani diskriminacije BiH, te da se sistem covid-potvrda ili VTP pravilo ili bilo koji drugi mehanizam uslovljavanja slobode kretanja na osnovu prisilne vakcinacije, ukoliko bude stavljen na snagu – neće primjenjivati na prostoru Kantona Sarajevo u cilju zaštite prava građana zagarantovanih Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i njenim protokolima.

Poziva se Premijer Fadil Novalić i Vlada Federacije BiH da ponovno razmotre najavu uvođenja covid-potvrda i pravila VTP, te da se borba protiv koronavirusa ne vrši diskriminacijom građana.

Podijeli objavu

Možda vas zanima