Rast cijena i u 2022. godini: Inflacija je uvezena u BiH, ali je opet opasna

Rast cijena bio je akutna ekonomska boljka u prošloj godini, a stanje nije bolje ni na početku ove godine. Građani poskupljenja primjećuju na svakom koraku, ali reakcija vlasti izostaje.

Ako ste išli ovih dana u radnje, mogli ste primijetiti da je cijena kafe opet povećana, što već sada nije tako zanemariv rast, piše ekonomista i analitičar Faruk Hadžić.

“Jutros u jednom od marketa redovna cijena 500 grama kafe većine proizvođača iznosila je 8,55 KM, uz nekoliko izuzetaka, gdje je bila na akcijskoj prodaji. Prošle godine 500 grama kafe ste mogli kupiti za minimalno 2 KM manje nego sada. Kafa je samo jedan od primjera u posljednje vrijeme. Isto možete očekivati i za cijene hrane u restoranima, koji će sigurno korigovati cijene, ako već nisu”, kaže on.

Dodaje da bez obzira na to što je inflacija uvezena u našu državu, opasna je.

“Stalni rast cijena dovest će i do rasta ne samo trenutne inflacije, nego i očekivane inflacije, što znači da će se mnogi privrednici prilagođavati ne samo trenutnoj, već i očekivanoj budućoj inflaciji, a time rast budućih cijena može biti samo još veći”, kaže on.

Posljedično, radnici će također, opravdano, tražiti veće plate zbog rastućih troškova života, čime opet raste pritisak na novi rast cijena i tako sve u krug.

“Od vlasti ne očekujte da će vam pomoći. Da su htjeli, davno bi to uradili, jer rješenja postoje, stotine puta su kolege ekonomisti o tome pisali. Nego, snađite se sami kako možete”, poručio je Hadžić.

U završnoj fazi pandemije koronavirusa i ekonomske krize izazvane njom pojava inflacije je očekivana, ali opet su je svjetske ekonomije dočekale nespremne. Dok vlasti širom svijeta promptno reaguju, američki predsjednik Joe Biden je proglašava prioritetnim problemom, naše vlasti je ignorišu. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima