Rudari iz sedam rudnika za danas najavili velike proteste ispred Vlade FBiH u Sarajevu

Sindikalne organizacije sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Elektroprivrede BiH, će danas održati proteste ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Razlog za ovakav potez rudara rudnika Kreka, Kakanj, Breza, Zenica, Đurđevik, Abid Lolić i Gračanica je stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, po nalogu menadžmenta Elektroprivrede BiH. Od vlasti će rudari tražiti da se stave van snage sporni pravilnici i da direktor Elektroprivrede i rudnika uglja u sastavu ovog preduzeća budu smijenjeni.

“Umjesto toga, u primjenu se stavljaju pravilnici koji nisu usklađeni s kolektivnim ugovorom i usaglašeni sa sindikatom. Novim pravilnicima osnovna plaća kopača u jami se smanjuje sa 850 na 570 KM”, kazao je predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić.

Osim toga, utvrđena je cijela lista zahtjeva na osnovu koje rudari od nadležnih traže donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu koncerna, zatim kontrolu metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrijednosti uglja i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM u rudarstvu u FBiH.

Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji je organizator protesta, ističu da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumijevanja poslodavca.

Protest je zakazan za 11:00 sati, a zbog njegovog održavanja bit će izmijenjen saobraćaj u dijelu grada gdje je smještena Vlada FBiH. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima