Putin će danas u Moskvi primiti Dodika koji sastanak čeka u izolaciji

Rijetki su političari u Evropi koji bi se danas u prijateljskom raspoloženju sastali s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a jedan od njih je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD), inače kandidat za predsjednika entiteta RS.

Kako je i najavio prije nekoliko mjeseci Dodik je danas ponovo u Rusiji i razgovarat će s prvim čovjekom Ruske Federacije koja od februara ove godine vrši agresiju na Ukrajinu. I tokom junskog sastanka Dodika i Putina, ruske snage su ratovale u susjednoj državi. Za razliku od juna, sada su Ukrajinci u ofanzivi dok Rusi danima bilježe teške poraze.

No, susret prvog Rusa na svijetu i proruske marionete na Balkanu trebao bi proteći, barem prema najavama, u razgovoru o ekonomskim i energetskim temama iako je lider SNSD-a uoči današnjeg susreta izjavio: “Republika Srpska kao nezavisna država i danas je naš cilj”. Pri tome je poredio situaciju u Ukrajini i BiH te sramotno izjavio da “Srbi ne mogu ići u iste škole sa muslimanima i učiti iz istih udžbenika”.

Dodik je već najavio da će od Putina tražiti da Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a ne blokira produženje mandata EUFOR-a (misija Althea) u BiH. U protivnom, a Dodik to zna, NATO snage će biti raspoređene u našoj zemlji, a on to pod svaku cijenu želi izbjeći.

No njegova savjetnica Ana Trišić Babić je kazala da “ne očekuje razgovore o narušavanju mira unutar BiH”.

Odmah po dolasku u Moskvu, Dodik i delegacija testirala se na prisustvo virusa korona, a do sutrašnjeg sastanka sa Putinom Dodik će biti u izolaciji, javlja RTRS.

“Ruska Federacija je najvažniji diplomatski saveznik Republike Srpske, koji štiti interese srpskog entiteta u međunarodnoj političkoj areni i u okviru ključnih organizacija, posebno u UN”, izjavio je Dodik u Moskvi za Rusku Gazetu.

On je izjavio da je u junu već upoznao predsjednika Rusije sa aktivnostima rukovodstva RS-a po pitanju sankcija Moskvi.

Poručio je da je za RS energetska saradnja sa Rusijom strateški važna.

“Јer je nama u Banjoj Luci jasno da ruskom gasu nema alternative. Republika Srpska ima ozbiljne planove za gasifikaciju svih većih gradova, kao i izgradnju termoelektrana na gas. Danas gas u BiH uglavnom troši Sarajevo, i to po povlašćenim cijenama, koje smo mi – Srbi – dogovorili u Sankt Peterburgu sa našim ruskim partnerima. Uprkos tome, Bošnjaci u BiH vode antirusku politiku i koče sve projekte koje Republika Srpska želi da realizuje sa Ruskom Federacijom”, smatra Dodik.

Dodik je u ponedjeljak stigao u Moskvi, a sinoć je razgovarao s ambasadorom BiH u Rusiji Željkom Samardžijom i šefom Predstavništva RS-a Duškom Perovićem.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima