Rusija promijenila ciljeve u Ukrajini: Žele Herson, Zaporožje i niz drugih teritorija

Ruski “geografski ciljevi” u Ukrajini su se promijenili i uključuju ne samo otcijepljene narodne republike Donjeck i Lugansk u istočnoj Ukrajini, već i niz drugih regija, rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov državnim medijima u srijedu.

“Sada je (naša) geografija drugačija. To nisu samo DNR i LNR, to je i oblast Herson, Zaporožja i niz drugih teritorija“, rekao je on u intervjuu za državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

Lavrov je povezao promjenu ciljeva sa zapadnom isporukom oružja Kijevu.

On je rekao da Rusija ne može prihvatiti da “u dijelovima Ukrajine koje će Zelenski ili onaj koji će ga zamijeniti kontrolisati, postoji oružje koje će predstavljati direktnu prijetnju našoj teritoriji i teritoriji tih republika koje su proglasile svoju nezavisnost.”

“Ako zapadne zemlje isporučuju Ukrajini oružje dugog dometa, (ovi ciljevi) će se pomaknuti još dalje”, rekao je Lavrov.

U proteklom mjesecu, isporuka HIMARS raketnih sistema srednjeg dometa omogućila je Ukrajini da češće i sa većom preciznošću napada ruske položaje izvan linija fronta.

Stručnjaci kažu da su komentari najveći signal do sada da Moskva nastoji da nastavi s aneksijom južnih i istočnih ukrajinskih teritorija koje je zauzela u svojoj petomjesečnoj invaziji.

Uprkos tvrdnjama predsjednika Vladimira Putina da Rusija ne planira trajnu okupaciju ukrajinskih teritorija, zvaničnici u administraciji ukrajinskih oblasti Herson i Zaporožja koju je postavila Moskva izrazili su planove za održavanje referenduma za pridruživanje Rusiji.

“Izgleda da je legitimizacija priprema za referendum počela”, tvitovala je politička analitičarka Tatjana Stanovaya, osnivačica istraživačkog centra R.Politik.

Rusija je ranije promijenila svoje ciljeve u Ukrajini kako bi se fokusirala na istok zemlje u aprilu nakon neuspjelog pokušaja napada na glavni grad Kijev.

Nakon što su početkom jula zauzele cijelu oblast Lugansk u istočnoj Ukrajini, očekuje se da će ruske snage nastaviti svoju ofanzivu u narednim sedmicama, u žestokoj borbi za preuzimanje pune kontrole nad Donjeckom regijom.

Podijeli objavu

Možda vas zanima