BOSS: Vlada Federacije BiH mora u ponedjeljak usvojiti protuinflacione mjere

Najava Vlade Federacije BiH da će u ponedjeljak održati tematsku sjednicu da bi, kao navode, „vidjeli korake da eventualno ublaže negativne ekonomske posljedice koje su počele prethodnih sedmica“, pokazuje zabrinjavajuću nesposobnost ali i bahatost vlasti u obavezi pravovremenog sprječavanja rasta cijena goriva, životnih namirnica i svega ostalog, a u cilju obezbjeđenja stabilnog ekonomskog stanja građanima protuinflacionim mjerama, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Apsolutno nepovjerenje u vlast i rat u Ukrajini ponovo je rezultiralo egzistencijalnom psihozom kod građana i stvaranjem zaliha koje pogoduje tajkunskim manipulatorima za ekstra povećanje cijena proizvoda i rezultira dodatnim osiromašenjem najugroženijih kategorija stanovništva.

Vlada Federacije BiH u ponedjeljak mora donijeti odluke o ograničenju cijena goriva i osnovnih životnih namirnica i usvojiti adekvatne protuinflacione mjere, a nije sramota ni prepisati prijedloge koje ekonomski stručnjaci predlažu u cilju stabilizacije ekonomskog stanja u državi.

Neophodno je odmah smanjiti svakako previsoke doprinose na platu, kako bi se obezbijedili uslovi poslodavcima za povećanje plate radnicima, te bi punjenje budžeta bilo na istom nivou.

Proizvodnja hrane mora biti prioritet i nedopustivo je ugrožavanje domaćeg tržišta i egzistencije građana u okolnostima stalnih promjena na globalnom tržištu, pa je neophodno obezbijediti adekvatne domaće rezerve koje će amortizovati poskupljenje hrane.

Vlada Federacije BiH ali i kantonalne vlade moraju odmah odvojiti potrebna novčana sredstva za proljetnu sjetvu i  dugujuća sredstava iz prethodnog perioda kao i sredstva za dohranu jesenje sjetve, te obezbijediti besplatno gorivo za sve poljoprivredne proizvođače uključujući i  obezbjeđenje đubriva za sjetvu, te odrediti adekvatan otkup proizvoda kako bi se obezbijedile buduće robne rezerve, jer u opštoj globalnoj političkoj nesigurnosti država ne smije zavisiti od uvoza hrane.

Vlada Federacije BiH treba obavezati sve opštine i gradove da odmah na vanrednim sjednicama dodijele sve obradive površine svima koji su zainteresovani za poljoprivrednu proizvodnju, jer bi se time direktno omogućilo dovoljno hrane za proizvođače a višak proizvoda bi prodajom rezultirao smanjenjem cijena hrane na tržištu, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Podijeli objavu

Možda vas zanima