Šef Delegacije EU-a u Srbiji: Ne smiju se veličati ratni zločinci

Šef Delegacije EU-a u Srbiji rekao je u petak da Unija ima čvrst stav o tome da se ne smiju veličati ratni zločinci ni negirati zločini, usred skandala s oslikavanjem murala Ratka Mladića u širem centru Beograda.

Emanuele Giaufret razgovarao je sa srbijanskim ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, u jeku napetosti koje traju zbog namjere civilnog sektora da se ukloni mural osuđenom ratnom zločincu Mladiću.

Vulin i Giaufret razgovarali su o tim događajima gdje je Giaufret rekao da EU ima jasan i čvrst stav o potrebi djelotvornog premošćivanja naslijeđa prošlosti, suzdržavanja od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina, te rada na poticanju pomirenja”.

Dužnosnik Unije podsjetio je da organizacije civilnog društva i organizacije posvećene zaštiti i obrani ljudskih prava igraju ključnu ulogu u podizanju svijesti o građanskim i političkim pravima, te da im se u tom smislu mora omogućiti neometan rad, istaknula je Delegacija EU-a.

Vulin je rekao da MUP čuva sigurnost svih građana, pa i sudionika protesta, bez obzira na to jesu li za uklanjanje spornog murala ili nisu, navela je Delegacija EU-a.

Mural s likom haškog osuđenika za ratne zločine u BiH Ratka Mladića, oslikan na uglu dvije ulica u širem centru Beograda pokušali su, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, prefarbati i ukloniti aktivisti nevladinih organizacija, ali je policija zabranila taj skup.

Podijeli objavu

Možda vas zanima