Nepovratna odluka: Sjeverna Koreja se proglasila nuklearnom silom

Sjeverna Koreja je donijela zakon kojim se proglašava državom s nuklearnim oružjem, javila je državna novinska agencija KCNA.

Čelnik zemlje Kim Jong-un nazvao je odluku “nepovratnom” i isključio mogućnost bilo kakvih razgovora o denuklearizaciji, navodi se.

Zakon također garantuje pravo zemlje da pokrene preventivni nuklearni udar kako bi se zaštitila. Uprkos teškim sankcijama, Pjongjang je između 2006. i 2017. izveo šest nuklearnih pokusa.

Nastavila je unapređivati svoju vojnu sposobnost – kršeći rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda – kako bi prijetila svojim susjedima i potencijalno čak razvila rakete kojima može gađati američko tlo.

Kim je izveo lansiranja dugog dometa i nuklearne pokuse 2019. nakon dva sastanka na vrhu s tadašnjim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom.

Ali razgovori između zemalja u međuvremenu su u zastoju. Iako je Bidenova administracija pokazala da je voljna razgovarati s Pjongjangom, nije rekla hoće li se predsjednik Joe Biden sastati s Kimom.

U međuvremenu, napetosti na Korejskom poluotoku su ove godine porasle s Pjongjangom koji je ispalio rekordan broj balističkih projektila. Južna Koreja i SAD odgovorile su nizom projektila i najvećim zajedničkim vojnim vježbama na poluotoku u posljednjih nekoliko godina.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima