SIPA u više gradova BiH uhapsila 18 osoba među kojima i nositelje pravosudnih funkcija

Pripadnici SIPA-e uz asistenciju lokalne policije od jutros vrše pretrese na više lokacija u Bosni i Hercegovini, a do sada je i uhapšeno 18 osoba, među kojima ima i nositelja pravosudnih funkcija.

Iz SIPA-e je potvrđeno za Klix.ba da su tokom jutra uhapsili 13 osoba, a MUP RS-a pet. Detalje o identitetu i rezultatu pretresa njihovih objekata u ovom trenutku nam nisu mogli otkriti, ali su iz Tužilaštva BiH istaknuli da među uhapšenima ima nositelja pravosudnih funkcija.

Tužilaštvo BiH koordinira aktivnostima pretresa i lišenja slobode koje provode SIPA, MUP RS-a, policija Brčko distrikta BiH i MUP KS-a u Sarajevu, Bijeljini, Palama, Zvorniku i drugim gradovima.

Tim tužitelja i istražitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti policijskih djelatnika SIPA, MUP-a RS, policije Brčko Distrikta BiH i MUP-a KS, u aktivnostima lišenja slobode i pretresa većeg broja osumnjičenih osoba.

“Aktivnosti su usmjerene na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, neovlašten promet opojnih droga, neovlašten promet oružjem, kao i niz drugih kaznenih djela”, rekli su.

Naglašeno je i da su tokom istrage prikupljeni dokazi o povezanosti osumnjičenih sa pripadnicima skupina organiziranog kriminala koje djeluju u susjednim zemljama.

“U okviru predmeta, ostvarena je značajna međunarodna suradnja Tužiteljstva BiH sa partnerskim institucijama u zemljama regiona i EU, kao i strukturama EUROPOL-a i EUROJUST-a”, saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Podijeli objavu

Možda vas zanima