SNSD-ovci danas prekidaju bojkot Parlamenta BiH da bi glasali o smjeni Podžića

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH poslanici bi se trebali izjasniti o odluci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da smijeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

Iako političari iz manjeg bh. entiteta bojkotuju rad institucija BiH (Predsjedništvo BiH, Parlament BiH i Vijeće ministara BiH), neki su najavili da će danas ipak prisustvovati sjednici. Prije toga su učestvovali i glasali na dvije sjednice Vijeća ministara BiH, dok Milorad Dodik dolazi na sjednice Predsjedništva BiH i uvijek glasa protiv.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je ranije da će zastupnici SNSD-a danas otići u Parlamentarnu skupštinu BiH, zato što smatraju da je “neophodno da podrže inicijativu o smjeni ministra odbrane”.

Podsjećamo, nakon što je Podžić 4. oktobra donio odluku kojom se odgađa vojna vježba koju su planirale Oružane snage BiH i Vojska Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra 2021. godine zbog epidemiološke situacije i malog broja vakcinisanih pripadnika Oružanih snaga BiH, Tegeltija je donio odluku o njegovoj smjeni.

Pored ove, na dnevnom redu će se, između ostalih, naći i tačka o Prijedlogu zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čijim se izmjenama predviđa spuštanje izbornog praga na stranačkoj listi sa sadašnjih 20 na 10 posto.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za 12 sati.

Podijeli objavu

Možda vas zanima