Susret Milanovića i Dodika: Cilj je legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda u BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u svom zagrebačkom uredu s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i liderom SNSD-a.

Iz Milanovićevog ureda saopćeno je kako je sastanak s Dodikom nastavak aktivnosti predsjednika Hrvatske u cilju stabilnosti i funkcioniranja Bosne i Hercegovine, te ostvarenja legitimnog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda u skladu s Dejtonskim sporazumom.

“S tim ciljem predsjednik Milanović je ranije održao sastanke s Bakirom Izetbegovićem, predstavnikom bošnjačkog naroda i Draganom Čovićem, predstavnikom hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”, saopćili su iz Ureda predsjednika RH.

Zanimljivo je da je Dodik u saopćenju oslovljen kao predstavnik srpskog naroda u BiH, a ne kao član Predsjedništva BiH. To je učinjeno i nakon prošlog susreta Milanovića i Dodika.

Na isti način oslovljeni su i Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Interesantno je da je danas u Beogradu bio lider HDZ-a Dragan Čović. On se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Razgovori bh. lidera s predsjednicima susjednih zemalja se vode o izmjenama Izbornog zakona BiH, deblokadi institucija BiH i unutrašnjem političkom dijalogu s ciljem prevazilaženje duboke krize koju proizvode funkcioneri iz bh. entiteta Republika Srpska.

Podijeli objavu

Možda vas zanima