Utvrđeni rezultati za sve kantonalne skupštine, HDZ i SDA dat će najveći broj zastupnika

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK BIH) zvanično utvrdila rezultate Općih izbora 2022, konačno su poznati i sazivi koji će u narednom periodu formirati kantonalne skupštine u Federaciji BiH.

Na osnovu rezultata koje je CIK BiH utvrdio, najviše mandata u Skupštini Tuzlanskog kantona pripalo je Stranki demokratske akcije (SDA) – 13. Nadalje, budući saziv skupštine TK činit će SDP sa osam zastupnika, potom DF sa četiri, PDA sa tri, Stranka za BiH sa također tri zastupnika, dok su po dva mandata pripala NiP-u i SDBiH Zeleni pokret. Našu stranku u Skupštini TZ predstavljat će jedan zastupnik.

 

U Kantonu Sarajevo po sedam zastupnika imat će SDA i NiP, šest SDP, pet Stranka za BiH i Naša stranka, četiri DF i jedan “Za nove generacije”.

Kao i u TK, Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona većinom će sačinjavati SDA sa 11 zastupnika. Za njom su Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad i SDP sa po pet zastupnika. NiP i HDZ BiH dijelit će isti broj zastupnika u skupštini ZDK – tri. NES i SBB su također podijeliti broj zastupnika – dva. A jedan zastupnik iz Naše stranke činit će skupštinu u ZDK.

Skupštinu Srednjobosanskog kantona činit će zastupnici iz šest stranaka i to: SDA – 11, HDZ BiH – devet, SDP – četiri, NiP – dva, DF – dva, HDZ 1990 – dva zastupnika.

U Unskom-sanskon kantonu, SDA i NES dat će isti broj zastupnika za skupštinu, a riječ je o njih osam. S druge strane, SDP, DF i POMAK (Pokret za aktivnu Krajinu) imat će po tri zastupnika, NiP dva, dok su Laburisti BiH, Stranka za BiH, SPU BiH i Naša stranka dali po jednog zastupnika u skupštinu USK.

U Livanjskom kantonu dominiraju Hrvatski nacionalni pomak i HDZ BiH sa po pet zastupnika u skupštini, HDZ 1990 sa četiri mandata. SNSD, Hrvatska nezavisna lista, SDA i SDP imat će po dva, a Srpska sloga, Sprsko jedinstvo i HNS po jednog zastupnika u skupštini Kantona 10.

Hrvatska demokratska zajednica BiH dominirat će u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona sa 14 skupštinskih mandata. Sljedeći je HDZ 1990 sa četiri zastupnika, potom Hrvatska republikanska stranka sa dva. Hrvatska stranka prava BiH, HSR Dr Ante Starčević BiH i Hrvatska stranka prava HB i BiH imat će po jednog zastupnika u skupštini Zapadnohercegovačkog kantona.

Glasači u Hercegovačko-neretvanskom kantonu svoje povjerenje za lokalnu skupštinu dali su najviše HDZ-u s obzirom da će 11 zastupnika biti prisutno u skupštini. Za njima je odmah SDA sa sedam zastupnika, potom HDZ 1990 i SDP sa po tri, Hrvatska republikanska stranka i DF sa dva, kao i NES i NiP sa po jednim.

U Posavskom kantonu HDZ će imati 12 mandata, SDA tri, HDZ 1990 dva, a po jedan SDP, HRS, Nezavisni i PDA.

Skupštinu BPK Goražde formirat će ukupno 13 stranaka. I to, SDA sa pet, NIP sa tri, Novi početak sa također tri zastupnika, potom SDP, SBIH, NES, Nova politička inicijativa sa po dva, Nezavisna građanska lista, Bosanska narodna stranka BNS , Bosanskohercegovački demokrati – Džebrail Bajramović, DF, Liberalna stranka i SBB sa po jednim zastupnikom. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima