Vijeće ministara BiH traži međunarodnu pomoć za gašenje požara

Vijeće ministara BiH je na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo je odluku o traženju međunarodne pomoći za gašenje požara od svih zemalja sa kojima BiH ima potpisan memorandum o saradnji u zaštiti i spašavanju.

Vijeće ministara BiH je ovu odluku donijelo jednoglasno, a na prijedlog Ministarstva sigurnosti.

Dopunom Odluke zatražena je međunarodna podrška u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica za gašenje požara iz zemalja sa kojima BiH ima potpisane sporazume i memorandume o saradnji u zaštiti i spasavanju, te letjelica kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije (EU).

Na ovaj način je Vijeće ministara BiH dopunilo prošlosedmičnu odluku kojoj je zatraženo od Hrvatske pomoć u vidu slanja kanadera radi pomoći u gašenju požara koji haraju našom zemljom.

Traženje šire međunarodne podrške u gašenju požara u BiH iz zemlje i vazduha uslijedilo je nakon eskalacije požara u BiH, naročito na području opštine Posušje – Nacionalni park Blidinje, te područja Parka prirode Sutjeska.

Požare u BiH iz vazduha trenutno gase helikopteri Oružanih snaga BiH, Helikopterski servis RS i kanader Ratnog vazduhoplovstva Republike Hrvatske.

Odluka o dopuni Odluke o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u gašenju požara važit će dok traje opasnost od požara.

Podijeli objavu

Možda vas zanima