Kurti otkrio šta je pronađeno na lokaciji gdje su oteti policajci, iznenađen reakcijom Zapada

Premijer Kosova Albin Kurti na konferenciji za novinare pokazao je šta je pronađeno na mjestu gdje su u srijedu srbijanske snage otele trojicu policajaca. Kurti je rekao da se otmica dogodila duboko na teritoriji Kosova, a pokazao je i fotografije mjesta gdje se to dogodilo.

Kurti je kazao da je mjesto gdje se dogodila otmica udaljeno kilometar od granice s sjeverozapadne strane, 670 metara od sjeverne i 300 metara od jugozapadne granice.

“Ne radi se o hapšenju u Srbiji, već o otmici na Kosovu i ne radi se o nikakvom prelasku kosovske policije na teritoriju Srbije, kako se tvrdi”, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je naglasio da su na mjesto događaja stigli KFOR i kosovska policija.

“Na mjestu incidenta bili su KFOR i KP, a pronađeni su i tragovi otisaka čizama u pravcu Srbije i plastične lisice. Ono što me i dalje čudi je da KFOR još uvijek službeno ne objašnjava gdje se to mjesto nalazi, a to je mjesto na Kosovu. I vozilo i hrana koju su policajci jeli, sve je duboko na teritoriji Kosova”, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da su dvije oružane formacije Srbije ušle na teritoriju Kosova.

“Riječ je o dvije oružane formacije Srbije koje su ušle na Kosovo i s kojima se KFOR mora obračunati, specijalnoj antiterorističkoj jedinici ‘SAJ’ i specijalnoj vojnoj jedinici ‘Kobre'”, istakao je Kurti.

Premijer Kosova rekao je da je čudno kako međunarodni faktor šuti o postupcima Srbije.

“Srbija nije promijenila svoje namjere, motive i apetite, nije da nas iznenađuje svojim ponašanjem. Čudna je šutnja i tolerancija međunarodnih faktora prema postupcima Srbije, koja stalno traži povode za eskalaciju i destabilizaciju. Otmica trojice policajaca je najjasniji dokaz za to”, rekao je Kurti.

Na kraju je istakao da je cilj Kosova sigurnost i zatražio hitno oslobađanje otetih policajca, a međunarodni faktor je pozvao da osudi čin agresije Srbije i izvrši pritisak na službeni Beograd.

Podijeli objavu

Možda vas zanima