Zaharova o izjavi PIC-a: Odgovornost za avanturizam u BiH će snositi oni koji ga čine

Marija Zaharova iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije komentarisala je jučerašnju izjavu Vijeća za implementaciju mira (PIC) u Bosni i Hercegovini.

Njenu reakciju prenijela i Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini. Ruska diplomatkinja tvrdi da Upravni odbor PIC-a nije obavijestio Rusiju o novoj izjavi.

“Ogorčeni smo još jednim antidejtonskim istupom članova Upravnog odbora PIC-a. Izjava, koju su 10. novembra objavili u znak podrške takozvanom visokom predstavniku, grubo je kršenje prakse usaglašavanja ovakvih dokumenata u Upravnom odboru, čija je Rusija punopravni član. Partneri nas nisu obavijestili o pripremi nove izjave te su samovoljno stavili bilješku da je Rusija ne podržava”, navela je.

Poručila je ostalim članicama PIC-a da će, kako je istakla, snositi odgovornost za avanturizam.

“Ne ulazeći u suvišne komentare sadržaja nelegitimne izjave, primorani smo podvući da su članovi UO PIC imali za cilj da omalovaže konsolidovane napore međunarodne zajednice na implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma. Uvjereni smo da to ne može doprinijeti zajedničkim ciljevima jačanja sigurnosti, mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini na Balkanu te da će dovesti do formiranja novih linija podjele. Odgovornost za takav avanturizam će snositi oni koji ga čine”, zaključila je Zaharova.

Pozvala je na, kako je naglasila, konsenzus i konstruktivan način djelovanja PIC-a.

Podsjećamo, iz PIC-a su jučer saopćili da nedvosmisleno podržavaju jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, kao i rad visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Članica Upravnog odbora PIC-a su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Rusija, Japan, Predsjedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Podijeli objavu

Možda vas zanima