Novi ambasador SAD-a se predstavio građanima s porukom: Trebat će kompromis i pomirenje

Novi američki ambasador Michael Murphy predstavio se građanima Bosne i Hercegovine, a u poruci je citirao borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga.

Napomenuo je da ima 30-godišnje iskustvo rada koje je stekao u Evropi i Africi. Od 2006. do 2009. je bio šef Političkog odjela Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Prilikom odlaska iz Bosne i Hercegovine 2009. sa sobom je poveo napuštenog psa za kojeg je istakao da su ga on i supruga pronašli na Jahorini. Pas je nazvan Tedi i smatra ga najljepšom uspomenom iz Bosne i Hercegovine.

Ambasador Murphy je kao prioritet istakao suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Moj prioritet će biti provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma, reforme te suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Siguran sam da građani Bosne i Hercegovine – Hrvati, Srbi i Bošnjaci za svoju djecu i sebe žele život definisan evroatlantskim vrijednostima, a ne prema podjelama iz prošlosti”, kazao je.

Pozvao je institucije da budu učinkovite i odgovorne u radu, a političare je pozvao da ispunjavaju svoje obaveze. Podsjetio je na nužnost kompromisa citirajući borca za prava afroamerikanaca Martina Luthera Kinga.

“Trebat će kompromis i pomirenje. To je izazov za svaku državu, pa i za moju. Kao što je Martin Luther King kazao: ‘Moramo naučiti živjeti kao braća ili zajedno nestati kao budale'”, ukazao je.

Murphy je istakao da će SAD pomoći da Bosna i Hercegovina bude demokratska i država prosperitetne budućnosti. Na poziciji ambasadora je naslijedio Erica Nelsona.

Podijeli objavu

Možda vas zanima