Završeni protesti ispred OHR-a, demonstranti upozorili na diskriminatorne namjere Schmidta

Protesti nezadovoljnih građana završeni su ispred zgrade OHR-a, a demonstranti su upozorili kompletnu međunarodnu zajednicu da su namjere Christiana Schmidta diskriminatorne, antidemokratske i na štetu države Bosne i Hercegovine.

Na protestima se okupilo nekoliko stotina građana, a tokom protesta Zagrebačka ulica, kod OHR-a, je bila blokirana za saobraćaj. Okupljeni su se razišli oko 18 sati nakon čega je saobraćaj normalizovan.

Demonstranti su pozvali Schmidta da napusti funkciju visokog predstavnika, ali da OHR ostane. Također je zatraženo od institucija BiH da sankcionišu i zaustave Milorada Dodika u namjeri da naruši mir u BiH i pokuša otcijepiti RS.

“Građani protiv embarga na demokratiju”, pisalo je na jednom od transparenata, dok su na ostalim upozorili na presude Evropskog suda za ljudska prava, ali i diskriminaciju koju trpe građani BiH.

Okupljeni zahtijevaju od visokog predstavnika da primjeni iste mjere za oba bh. entiteta, a ne da samo sprovodi sve planove u Federaciji BiH.

Interesantno, na današnjim protestima organizatori iz “Restarta” su dopustili svim građanima koji su željeli da se obrate skupu. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima