Američki Senat usvojio zakon o smanjenju inflacije vrijedan 739 milijardi dolara

Demokrate u Senatu usvojili su danas paket potrošnje za klimatske promjene i zdravstvo, šaljući zakon u Zastupnički dom i dovodeći Joea Bidena korak bliže značajnoj zakonodavnoj pobjedi pred predstojeće izbore.

Ako bude potpisan, zakon, službeno poznat kao Zakon o smanjenju inflacije, dodijelio bi 369 milijardi dolara za smanjenje emisije stakleničkih plinova i ulaganje u obnovljive izvore energije.

Stručnjaci su procijenili da će odredbe zakona o klimi smanjiti američke emisije koje zagrijavaju planetu za oko 40 posto do 2030. godine, u poređenju s razinama od 2005. godine.

Demokrate su obećali da će zakon smanjiti troškove zdravstvene skrbi za milione Amerikanaca dopuštajući Medicareu da pregovara o cijenama lijekova na recept i ograniči cijene lijekova na recept za primatelje Medicare na dvije hiljade dolara godišnje. Za one koji primaju zdravstveno osiguranje putem tržišta Zakona o pristupačnoj skrbi također se očekuju niži troškovi premija.

“Danas su demokrate u Senatu stali na stranu američkih porodica zbog posebnih interesa, glasajući za smanjenje troškova lijekova na recept, zdravstvenog osiguranja i svakodnevnih troškova energije i smanjenje deficita, dok su najbogatije korporacije napokon morale platiti svoj dio”, rekao je Biden u izjavi slaveći usvajanje zakona.

Također je dodao da je, kada se prvi put kandidovao za predsjednika, obećao da će “natjerati” vladu da radi za radničke porodice – a to je, navodi, upravo ono što ovaj zakon i radi.

Podijeli objavu

Možda vas zanima