Zemlje EU postigle dogovor o smanjenju korištenja plina za 15 posto

U nastojanju da povećaju sigurnost snabdijevanja energijom u EU, države članice su danas postigle politički dogovor o dobrovoljnom smanjenju korištenja prirodnog gasa za 15 posto nadolezeće zime.

Uredba Vijeća EU također predviđa mogućnost pokretanja “uzbune EU” o sigurnosti opskrbe, a u kom slučaju bi smanjenje potražnje za plinom postalo obavezno.

Svrha smanjenja potražnje za gasom je ušteda uoči zime kako bi se pripremili za moguće prekide u isporuci gasa iz Rusije koja kontinuirano koristi zalihe energije kao oružje.

“Današnja odluka je jasno pokazala da će se države članice čvrsto suprotstaviti svakom pokušaju Rusije da podijeli EU korištenjem zaliha energije kao oružja. Usvajanje prijedloga smanjenja gasa u rekordnom roku nesumnjivo je ojačalo našu zajedničku energetsku sigurnost. Ušteda gasa sada će poboljšati spremnost. Zima će biti mnogo jeftinija i lakša za građane i industriju EU”, navodi se u saopćenju Vijeća EU.

Države članice pristale su da smanje potražnju za gasom za 15 posto u odnosu na prosječnu potrošnju u proteklih pet godina, između prvog augusta ove godine i 31. marta 2023., mjerama po vlastitom izboru.

Dok će sve zemlje EU uložiti najbolje napore da ispune smanjenja, Vijeće je specificiralo neka izuzeća i mogućnosti da zatraži odstupanje od obaveznog cilja smanjenja, kako bi se odrazile posebne situacije u državama članicama i osiguralo da su smanjenja gasa efikasna u povećanje sigurnosti snabdijevanja u EU.

Vijeće se složilo da su države članice koje nisu međusobno povezane s plinskim mrežama drugih država članica izuzete od obaveznih smanjenja plina jer ne bi mogle osloboditi značajne količine plinovoda u korist drugih država članica. Države članice čije električne mreže nisu sinhronizovane sa evropskim elektroenergetskim sistemom i koje se u velikoj meri oslanjaju na gas za proizvodnju električne energije takođe su izuzete, kako bi se izbegao rizik od krize snabdevanja električnom energijom.

Prilikom odabira mjera za smanjenje potražnje, države članice su se složile da treba dati prioritet mjerama koje ne utiču na zaštićene potrošače kao što su domaćinstva i osnovne usluge za funkcionisanje društva poput kritičnih subjekata, zdravstva i odbrane.

Moguće mjere uključuju smanjenje potrošnje gasa u sektoru električne energije, mjere za podsticanje zamjene goriva u industriji, nacionalne kampanje za podizanje svijesti, ciljane obaveze za smanjenje grijanja i hlađenja i tržišne mjere kao što je aukcija između kompanija.

Podijeli objavu

Možda vas zanima