Američki FDA: Pfizerova vakcina je efikasna i sigurna za djec

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) saopćila je da su Pfizerove vakcine protiv koronavirusa vrlo efikasne u sprečavanju simptomatskih infekcija kod djece i da ne izazivaju neočekivane sigurnosne probleme.

Agencija za hranu i lijekove objavila je svoju analizu Pfizerovih podataka uoči javnog sastanka sljedeće sedmice na kojem će se raspravljati o tome da li su vakcine spremne za otprilike 28 miliona djece u SAD-u u dobi od pet do 11 godina.

U svojoj analizi, naučnici FDA su zaključili da bi u skoro svakom scenariju korist od vakcine za sprečavanje hospitalizacija i smrti od Covid-19 nadmašila sve ozbiljne potencijalne nuspojave kod djece.

Ako FDA odobri upotrebu Pfizer vakcine za djecu, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti dat će dodatne preporuke o tome ko ih treba primiti prve sedmice novembra. Djeca bi mogla početi sa vakcinacijom početkom sljedećeg mjeseca.

Pfizer vakcine već se preporučuju svima koji imaju 12 ili više godina, ali pedijatri i mnogi roditelji sa nestrpljenjem očekuju zaštitu za mlađu djecu.

FDA pregled je potvrdio rezultate Pfizera objavljene ranije koji pokazuju da je injekcija s dvije doze bila skoro 91 posto efikasna u prevenciji simptomatske infekcije kod male djece. Istraživači su izračunali brojku na osnovu 16 slučajeva Covid-19 kod mladih koji su dobili lažne injekcije u odnosu na vakcinisanu djecu. Ni kod jednog učesnika nije bilo prijavljenih teških bolesti, ali su vakcinisani imali mnogo blaže simptome od nevakcinisanih.

Većina podataka istraživanja prikupljena je u SAD-u tokom augusta i septembra, kada je delta varijanta postala dominantni soj Covid-19.

Pregled FDA nije pronašao nove ili neočekivane nuspojave, uglavnom su se sastojale od bolnih ruku ili groznice.

Dok djeca imaju manji rizik od teške bolesti ili smrti od starijih ljudi, Covid-19 je usmrtio više od 630 Amerikanaca mlađih od 18 godina, prema CDC-u.

“Skoro 6,2 miliona djece zaraženo je koronavirusom, više od 1,1 milion u posljednjih šest sedmica kako je delta varijanta porasla”, saopštila je Američka akademija za pedijatriju.

Bidenova administracija je kupila dovoljno doza za djecu – u specijalnim bočicama s narandžastim poklopcem da ih razlikuje od vakcine za odrasle, za djecu od pet do 11 godina. Ako se vakcina odobri, milioni doza će odmah biti poslano širom zemlje.

Podijeli objavu

Možda vas zanima