FUP kampanjom podiže svijest o nasilju nad djecom u digitalnom svijetu

Kampanja koju su pokrenuli Centar za sigurni Internet BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, policijske agencije u BiH, te Federalno ministarstvo obrazovanja ima za cilj osvijestiti građane o nasilju nad djecom u digitalnom okruženju.

Zloupotreba djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kao globalna kriminalna aktivnost, najviše se prakticira i širi posredstvom interneta, te predstavlja jedan od raširenijih oblika seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika u savremenom društvu.

Na inicijativu Amber Alert Europe, nevladine organizacije u oblasti zaštite djece i službenika za provođenje zakona iz 28 zemalja širom svijeta, pokrenule su kampanju pod motom “Razmislite prije nego podijelite”.

Centar za sigurni Internet BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, policijske agencije BiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i ostale relevantne institucije podržale su realizaciju ove jednogodišnje kampanje, pored koje je dogovorena intenzivna saradnju u cilju podizanja svijesti djece, mladih, roditelja, nastavnika, ostalih profesionalaca i građana Bosne i Hercegovine o nasilju nad djecom u digitalnom okruženju i mogućnostima njegovog adekvatnog suzbijanja.

Pandemija koronavirusa zajedno s kontinuiranim rastom društvenih platformi, povećala je količinu samostalno kreiranih fotografija neprimjerenog sadržaja djece i mladih koje se svakodnevno postavljaju i dijele na Internetu.

Društveni mediji i aplikacije za razmjenu poruka postale su sve popularnije među djecom i mladima kao sredstvo za istraživanje i izražavanje njihove seksualnosti.

Kreiranje ovakvog sadržaja može imati dalekosežne posljedice kada se podijeli, a mogu dovesti i do seksualnog iznuđivanja i prinude – čak i do krivičnih prijava.

Imajući u vidu značaj inicijative i raširenost problema nasilja nad djecom u digitalnom okruženju, interes svih građana je da se dostupne informacije podijele te da se počnu provoditi aktivnosti na informisanju i unapređenju prevencije.

Besplatna SOS linija za podršku Centra za sigurni Internet, na koji možete prijaviti nasilje nad djecom u digitalnom okruženju, za sve mobilne operatere je 080022323 ili putem maila na podrska@sigurnodijete.ba.

Podijeli objavu

Možda vas zanima