Američki general: Ruski napad na Ukrajinu bio bi užas

Najviše rangirani general američke vojske Mark Milley je upozorio da bi ruska vojna invazija na Ukrajinu bila, kako je izjavio, užas te da bi za posljedicu imala veliki broj ljudskih žrtava.

Ocijenio je da je prisustvo 100.000 vojnika Rusije na granici s Ukrajinom najveće od završetka hladnog rata. Međutim, ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin je poručio da se sukob treba izbjeći korištenjem diplomatije. Rusija uvjerava da ne namjerava napasti susjednu državu.

General Milley je ukazao na pogubne posljedice ako se napad desi.

“Ako bi se to desilo, onda bismo imali veliki broj žrtava”, rekao je.

Istakao je da bi borbe u urbanim područjima bile, kako je naveo, užasne i strašne.

Ministar Austin je ponovio da je njegova zemlja posvećena u pomaganju Ukrajini kako bi se odbranila, a što podrazumijeva i naoružavanje. Ranije je američki predsjednik Joe Biden najavio da će poslati u istočnu Evropu manji broj vojnika. Nije precizirao gdje će oni biti stacionirani.

SAD su odbile glavni zahtjev Rusije, a to je da garantuju da Ukrajina neće postati članica NATO-a. Ruski predsjednik Vladimir Putin je optužio Zapad da ignoriše zabrinutost njegove države po sigurnosnim pitanjima. Najavio je da će razmotriti očitovanje Zapada o onome što je i uzrok ove krize, prenosi BBC.

Podijeli objavu

Možda vas zanima