Kurti: Zajednica srpskih općina neće proći, nema podršku našeg naroda

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je da temeljni sporazum između Kosova i Srbije predstavlja važan korak u jačanju vanjskih i međunarodnih odnosa dvije neovisne države, ali da “Zajednica srpskih općina (ZSO) ne prolazi”.

Razlog toj konstataciji ogleda u tome što Zajednicu srpskih ooćina kosovski Ustavni su nije podržao.

“ZSO je prošla ovdje u Skupštini, ali ona ne prolazi je je nije podržao Ustavni sud. Nije je prihvatio narod. Zajednica ne prolazi ni od premijera ni do Vlade”, kazao je Kurti u obraćanju zastupnicima kosovske Skupštine iza ponoći.

Njegov govor naišao je na oštre kritike opozicionih zastupnika koji pak tvrde da je kosovski premijer prihvatio osnivanje ZSO na teritoriji Kosova.

Prema njegovima riječima, Srbija nije uspjela nametnuti formiranje ZSO kao preduvjet iako tokom sastanka u Bruxellesu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govori samo o toj zajednici.

“Kada se sastanem s predsjednikom Srbije u Bruxellesu, on kaže samo ‘Zajednica’ i ništa više”, istaknuo je Kurti.

Kosovski premijer Kurti dalje je dodao da će sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom ukloniti prepreke članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama kao što je ulazak u NATO i potpisivanje Partnerstva za mir s NATO-om.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku na sjednici, koja je trajala do kasnih sati kazao je da Kurti pokušava prodati sporazum sa Srbijom, a Kurtijev govor nazvao je ponoćnom bajkom.

“U najvažnijem procesu koji se događa u Europi, Skupština Kosova ima dužnost baviti se ovakvim pitanjem. Nažalost, imamo velike nesuglasice. Čini se da smo zaboravili da je potrebno unutarnje zajedništvo i odgovorno ponašanje prema državi”, kazao je Abdixhiku.

Također tijekom sjednice zastupnici oporbenih stranka optužili su Kurtija da je odustao od obećanja koja je dao tijekom izborne kampanje prihvaćanjem europskog plana.

Predsjednik PDK Memli Krasniqi rekao je da posljednji sporazum postignut u Bruxellesu između Kosova i Srbije ne može imati ustavnu, obvezujuću i pravnu valjanost ako ga ne ratificira Skupština Kosova.

Podijeli objavu

Možda vas zanima