Biden i Macron razgovarali o potrebi jačanja evropskih odbrambenih snaga

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden i predsjednik Francuske Emmanuel Macron razgovarali su o jačanju evropske odbrane u telefonskom razgovoru u petak, saopćila je Bijela kuća dok Washington nastoji da popravi odnose nakon spora oko ugovora o podmornicama.

Dvojica lidera “razgovarali su o naporima da se omogući jača i sposobnija evropska odbrana uz istovremeno osiguravanje komplementarnosti sa NATO-om”, navodi se u saopćenju.

Biden će se sastati s Macronom u Rimu kasnije ovog mjeseca, a u saopćenju se kaže da se raduje prilici da “sagleda stanje u mnogim područjima američko-francuske saradnje i ojača naše zajedničke interese”.

Oni su posljednji put razgovarali 22. septembra u svom prvom razgovoru nakon žestoke prepirke oko prodaje podmornica Australiji, što je ozbiljno zateglo odnose. Konkretno, Australija je pristala kupiti američku nuklearnu podmornicu i na taj način odustati od velikog, već postojećeg ugovora s Francuskom o kupovini konvencionalnih podmornica. Novi sporazum je razbjesnio Francuze.

Macron je podsjetio da je francuski ambasador u Washingtonu i ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian uporedio Bidenove jednostrane metode sa metodama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, ali “bez tvitova”. Iako se Biden nije izvinio zbog tajnih pregovora o prodaji nuklearnih podmornica Australiji, on je priznao da bi to pitanje “imalo koristi od otvorenih konsultacija među saveznicima”, navodi se u kasnijem saopćenju.

Američki dužnosnici od tada su pokušali popraviti odnose, a američki državni sekretar Antony Blinken posjetio je Pariz ranije ovog mjeseca i održao sastanak s Macronom.

Podijeli objavu

Možda vas zanima