Zastupnici u EP pisali Borrelu i OHR-u: RS i srpski nacionalisti rizikuju novi rat

Osam zastupnika u Evropskom parlamentu iz različlitih stranaka uputilo je dramatično pismo šefu vanjske i sigurnosne politike Evropske unije Josepu Borrelu te visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu pozivajući ih da konačno reaguju i zaustave Milorada Dodika.

U pismu iskazuju veliku zabrinutost zbog posljednjih poteza vlasti u entitetu Republika Srpska i najave novih aktivnosti na rušenju ustavnog poretka u BiH. Upozoravaju da tenzije rastu i da ih proizvodi prije svega član Predsjedništva iz RS-a Milorad Dodik, prije svega blokadom državnih institucija te konstantnim radom na secesiji rušenjem ustavnog poretka BiH.

Zastupnici strahuju da će takva politika RS-a ugroziti stabilnost na cijelom Zapadnom Balkanu, što može uzrokovati čak i oružane sukobe u nekim područjima.

Nelegitimno povlačenje iz institucija BiH je direktna prijetnja miru u BiH, naglašava se u pismu.

Naglašavaju da se riječ “rat” nikada češće nije spominjala na Balkanu kao posljednjih sedmica i mjeseci. Kao jednog od krivaca targetiraju Srbiju, koja je nedavno, na određeni način zaprijetila i NATO-u. Zastupnici u Evropskom parlamentu pozivaju i OHR, ali i vodstvo EU da hitno reagira i sankcioniše one koji narušavaju mir i ruše ustavni poredak.

Pozivaju i EUFOR da održi mir i očuva Dejtonski sporazum te teritorijalni integritet BiH.

Pismo potpisuju Tineke Strik (Zeleni), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (Partija evropskih socijalista), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Butikofer (Zeleni), Paolo Rangel (EPP), Dietmar Koster (Partija evropskih socijalista) i Klemen Grošelj (Renew). (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima