Nova afera u VSTV-u BiH: Ne ruši samo NSRS pravosuđe

Umjesto da je VSTV koristio priliku i obavezu da brani interes Bosne i Hercegovine, VSTV se odlučio da bira podobne, a ne kompetentne, čime je dao doprinos argumentima Milorada Dodika, ali dodatno urušio i povjerenje javnosti u pravosudni sistem.

U četvrtak je održana sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, na kojoj su se birala četiri kandidata  za poziciju sudija  Apelacionog suda Brčko Distrikt.

Od prijavljenih kandidata, trebalo je izabrati jednog Hrvata, jednog Srbina i dva Bošnjaka.

Na rang listi uspješnih sudija na prvom mjestu je Ružica Jukić sutkinja iz  Općinskog suda Tuzla, koja je po nacionalnosti Hrvatica, 23 godine radi u pravosuđu, od toga 18 godina sudija,  imala je sve tri godine ocjenu 5. Bila je šef građanskog referata, zatim šef kaznenog referata, ima objavljen stručni rad.

Međutim, članovi VSTV BiH (osim njih  četiri koji su bili za  izbor sutkinje Ružice  i jednog  koji  je suzdržan) bez ikakvog razloga nisu glasali za izbor prvog kandidata, iako su bili dužni izabrati prvog kandidata sa najboljim ocjenama.

Međunarodna zajednica uporno daje lekcije da se moraju birati prvi sa liste, a i sami pravilnici ukazuju da je to obaveza VSTV BiH. No to ne tangira, niti obavezuje puno članove VSTV BiH kada se oni dogovore da nekoga zaobiđu ili skinu.

Članovi VSTV BiH su za sudiju Apelacionog suda Brčko Distrikt izabrali drugorangiranog kandidata, sudiju općinskog suda Živinice Jović Roberta iz Bijeljine, koji se izjašnjava kao Hrvat i koji ima svega oko šest godina sudijskog staža.

Dalje su izabrali dvije tužiteljice i to Šejlu Drpljanin sa 3-će. pozicije i  Mustafić Amelu sa 4-te pozicije, koje očito kao tužiteljice nisu mogle ni pisati presude, a nemaju niti naročite ocjene kao tužiteljice, pa će teško biti za očekivati da kvalitetno obavljaju posao sudija Apelacionog suda.

Članovi VSTV BiH preskaču 5. poziciju  i kandidata iz reda srpskog naroda i biraju kandidata Vuka Lučića, koji je radni vijek proveo kao sekretar Pravosudne komisije Brčko Distrikt, dakle nema iskustva niti u pisanju odluka, a kamoli u preispitivanju odluka.

Moglo bi se osnovano posumnjati da je Vuk „nečiji“ i mio je članovima Vijeća.

Zar nije Vijeće sa ovakvim izborom poslalo jasnu poruku da bira nekompetentne, što se sve odražava na stanje u posrnulom pravosuđu, a što  građani trpe i plaćaju kako oni, tako budžet zbog nekompetentnih sudija?

Ne ukazuje li sve navedeno na osnov za vrijednosni sud – da VSTV BiH funkcioniše na principu  „ja tebi ti meni“ i izabrat ćemo i smijeniti koga hoćemo?

Posebno skandalozno je da u okolnostima donošenja entitetskog zakona o VSTV RS u Narodnoj skupštini Republike Srpske imamo na djelu gotovo privatizovano Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, koje svojim lično-interesnim djelovanjem upravo djeluje u korist interesa Milorada Dodika. Jer, po svemu viđenom, primjena mjerila “podobnosti” kod imenovanja sudija i tužilaca nije ništa manje opasna za pravosuđe od postupaka NSRS koja mimo Ustava i zakona nastoji uvesti entitetski VSTV.

Umjesto da je VSTV danas koristio priliku i obavezu da brani interes Bosne i Hercegovine, VSTV se odlučio da bira podobne, a ne kompetentne, čime je dao doprinos argumentima Milorada Dodika, ali dodatno urušio i povjerenje javnosti u pravosudni sistem.

Podijeli objavu

Možda vas zanima