Biden planira proširiti ograničenja Kini zabranom izvoza opreme za proizvodnju čipova

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidea planira sljedećeg mjeseca proširiti ograničenja na isporuke Kini poluprovodnika koji se koriste za umjetnu inteligenciju i alate za proizvodnju čipova, reklo je nekoliko ljudi koji su upoznati s tim, piše Reuters.

Ministarstvo trgovine namjerava objaviti nove propise zasnovane na ograničenjima upućenim u pismima ranije ove godine američkim kompanijama – KLA Corp, Lam Research Corp i Applied Materials Inc, rekli su sagovornici Reutersa, pod uslovom anonimnosti.

U pismima kompanijama je zabranjeno da izvoze opremu za proizvodnju čipova u kineske fabrike koje proizvode napredne poluprovodnike sa procesima ispod 14 nanometara, osim ako prodavci ne dobiju dozvole Ministarstva trgovine.

Pravila bi također kodificirala ograničenja u pismima Ministarstva trgovine poslanim Nvidia Corp (NVDA.O) i Advanced Micro Devices (AMD.O) prošlog mjeseca u kojima im se nalaže da zaustave isporuke nekoliko računarskih čipova s ​​umjetnom inteligencijom u Kinu osim ako ne dobiju licence.

Neki od izvora kažu da će propisi vjerovatno uključivati ​​dodatne mjere protiv Kine. Ograničenja bi također mogla biti promijenjena, a pravila objavljena kasnije nego što se očekivalo.

Takozvana pisma omogućavaju Ministarstvu trgovine da zaobiđe dugotrajne procese pisanja pravila kako bi se brzo uspostavile kontrole, ali pisma se odnose samo na kompanije koje ih primaju.

Glasnogovornik Ministarstva trgovine u petak je odbio komentirati konkretne propise, ali je ponovio da “preduzima sveobuhvatan pristup u provedbi dodatnih akcija kako bi zaštitio američku nacionalnu sigurnost i interese vanjske politike”, uključujući sprečavanje Kine da nabavlja američku tehnologiju primjenjivo na vojnu modernizaciju.

Planirana akcija dolazi u trenutku kada administracija predsjednika Joea Bidena pokušava osujetiti napredak Kine ciljajući tehnologije u kojima SAD još uvijek drže dominaciju.

“Strategija je da se uguši Kina i oni su otkrili da su čipovi tačka gušenja. Oni ne mogu da naprave ove stvari, ne mogu da naprave opremu za proizvodnju”, rekao je Jim Lewis, stručnjak za tehnologiju u Centru za stratešku i međunarodnu saradnju Studije.

“To će se promijeniti”, dodao je.

Američki zvaničnici su se obratili saveznicima da lobiraju kod njih da uvedu slične politike kako strane kompanije ne bi mogle prodavati tehnologiju Kini koju bi američkim firmama bilo zabranjeno isporučivati, rekla su dva izvora.(klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima