Beč testira lijek protiv Covid-19

Bečka biotehnološka kompanija Apeiron je započela istraživanje u Austriji vezano za primjenu lijeka protiv koronavirusa s aktivnim sastojkom APN01 koji će primiti 40 zdravih učesnika istraživanja inhalacionim putem.

Predviđeno je da se ubuduće na taj način u ranom stadiju bolesti liječe pacijenti koji su zaraženi ili pripadaju rizičnim grupama. Rukovodilac studije je farmakolog Markus Zeitlinger sa Medicinskog univerziteta u Beču.

APN01 je biotehnološki proizveden Angiotensin-konvertujući enzim 2 (rhACE2) kojeg je razvio Josef Penninger, suosnivač kompanije Apeiron, zajedno sa svojim kolegama. Virus SARS-CoV-2 treba da se veže sa rastvorljivi enzim APN01 umjesto za receptore ACE2 ljudskih ćelija koji patogenu trenutno služe kao prolaz. Cilj je blokirati virus i spriječiti upalne procese u plućima.

U prvoj fazi nove studije učesnici će primiti različite doze lijeka putem inhalatora. Na taj način će biti provjerena sigurnost i prihvatanje lijeka kao i maksimalna doza za primjenu.

U SAD-u je provedena druga faza studije s intravenoznom primjenom APN01 u kojoj je učestvovalo 1.600 osoba. Primjena lijeka inhalacionim putem od strane pacijenta bi mogla da služi u ranoj fazi bolesti.

“Time bi se snizili troškovi i smanjili rizični kontakti sa medicinskim osobljem”, izjavila je Romana Gugenberger iz upravnog odbora kompanije, javlja Eurocomm PR.

Podijeli objavu

Možda vas zanima