Nakon maratonskih pregovora timovi SDA i HDZ-a napustili zgradu Delegacije EU

Nakon maratonskih pregovora o promjenama Izbornog zakona delegacije SDA i HDZ-a napustile su zgradu Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Nakon izlaska iz zgrade, članica Predsjedništva SDA Alma Čolo kazala je da danas nije postignut nikakav dogovor, da je sve ostalo na razgovoru. Nakon nje objekat je napustila delegacija HDZ-a.

Sve vrijeme u zgradi Delegacije EU bili su prisutni članovi delegacija SDA i HDZ-a Alma Čolo, Halid Genjac, Marinko Čavara, Borjana Krišto, Bariša Čolak i Josip Merdžo. U dva dijela sastanka pregovorima su prisustvovali šefovi delegacija, lideri stranaka Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Par sati ranije Bakir Izetbegović je izjavio da SDA podržava iznešene prijedloge međunarodne zajednice.

“Predsjednica Venecijanske komisije je u ime medijatora iz međunarodne zajednice iznijela prijedloge koji se odnose na Dom naroda na državnom nivou, Predsjedništvo i na mogućnosti deblokade procesa u Federaciji. SDA je sve te prijedloge podržala”, izjavio je Izetbegović te kazao kako neće govoriti o detaljima, niti o tome da koja je reakcija HDZ-a.

On je kazao kako su ti prijedlozi djelomično rješenje na kojima još treba raditi.

Ostalo je neizvjesno koja je reakcija Čovića i predstavnika HDZ-a.

Pregovori koji se odvijaju uz prisustvo specijalnog izaslanika Matthewa Palmera i izaslanice Evropske unije Angeline Eichhorst nastavljaju se sutra. (Klix.ba)

Podijeli objavu

Možda vas zanima