Biden upozorava Kinu: Ukoliko bude napada na Filipine mi ćemo ih braniti

Američki predsjednik Joe Biden uputio je oštro upozorenje Kini, navodeći da će Sjedinjene Američke Države stati u obranu Filipina u slučaju bilo kakve agresije u spornom Južnom kineskom moru.

Ova izjava uslijedila je nakon niza pomorskih incidenata u kojima su učestvovala filipinska i kineska plovila u spornim vodama.

Predsjednik Biden naglasio je nepokolebljivu prirodu predanosti Amerike na Filipinima, opisujući je kao “željeznu”.

“Želim biti jasan, želim biti vrlo jasan: Obaveza odbrane SAD-a Filipinima je željezna. Sporazum o odbrani SAD-a s Filipinima je željezni”, kazao je Biden.

Izjava predsjednika Bidena, izrečena u srijedu, njegova je najsnažnija izjava otkad su napetosti između Pekinga i Manile eskalirale posljednjih mjeseci. Ponovno je potvrdio trajnu snagu američko-filipinskog odbrambenog sporazuma, pakta uspostavljenog 1951. godine.

Ovaj Ugovor o uzajamnoj odbrani obavezuje SAD i Filipine na uzajamnu zaštitu u slučaju oružanog napada.

Biden je jasno dao do znanja da bi svaka agresija protiv filipinskih aviona, plovila ili oružanih snaga pokrenula Ugovor o uzajamnoj odbrani s Filipinima.

Kao odgovor, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Mao Ning, ustvrdio je da Sjedinjene Američke Države nemaju pravo miješati se u pitanja između Kine i Filipina.

Također je naglasilo da bi SAD, ako odluče braniti Filipine, trebale izbjegavati akcije koje bi ugrozile kineski suverenitet i pomorske interese u Južnom kineskom moru.

Filipini imaju značajan strateški položaj kao saveznik SAD, s obzirom na njihovu blizinu potencijalnim žarišnim tačkama na Pacifiku, odnosno Južnom kineskom moru i Tajvanu.

Podijeli objavu

Možda vas zanima