FK “Sloboda”: Zašto Peljto nije sudio nijednu od naših zadnjih 50 utakmica?

FK Sloboda u utorak je objavila zvanično saopćenje za medije u kojem su pozvali na fer i poštenu igru u Premijer ligi BiH te su nakon meča u Trebinju protiv Leotara još jednom zatražili isti tretman za sve klubove.

Sloboda je u posljednjem meču remizirala protiv Leotara rezultatom 1:1, a od 10. minute tim iz Tuzle igrao je s igračem manje. Situacija u kojoj je njihov štoper dobio dva žuta kartona nije prikazana u TV prilogu, a kako nije bilo direktnog prijenosa utakmice, teško da ćemo ikada saznati šta se zapravo desilo na tom meču.

Njihovo saopćenje nakon svega prenosimo od početka do kraja, a izdvajamo i njihovo pitanje zbog čega im najbolji bh. sudija Irfan Peljto nije sudio u posljedjih 50 mečeva.

“Utakmica sa Leotarom je završena rezultatom 1:1 čime je naš tim došao do boda uprkos tome što smo od 10. minute susreta ostali bez jednog igrača. FK Leotar čestitamo na borbi i osvojenom poenu.

U desetoj minuti, dobivši dva žuta kartona, iz igre je isključen Slobodin stoper Miloš Karišik, a ovim potezom je naš tim već na samom početku susreta izgubio priliku da se ravnopravno suprotstavi protivnicima. U sažetku objavljenom nakon utakmice ovaj veoma bitan trenutak koji je utjecao na sam tok susreta, nije prikazan. S obzirom na to da se utakmica nije mogla pratiti u direktnom prijenosu, ljubitelji nogometa u BiH su uskraćeni prilike da sami prosude da li je FK Sloboda oštećena.

Zašto i kako je procijenjeno da dva žuta u prvih deset minuta nisu vrijedna biti na snimku utakmice i da li je “udarac laktom” stvarno bio udarac laktom to najbolje znaju odgovorni.

Vjerujemo da naš klub nije jedini koji se redovno susreće sa ovakvim situacijama te smatramo da je vrijeme da se fokusiramo na sportski duh i poštenu igru u kojoj će jedina tema biti 22 igrača na terenu.

Ukoliko želimo zajedničkim snagama doprinijeti razvoju bosanskohercegovačkog nogometa, onda pojam ‘Fair play’ ili ‘Poštena igra’ moramo primijeniti i u praksi. U sportu ne smije biti mjesta za interesne grupe, a rezultati se moraju ostvariti trudom i radom.

Apelujemo na Komitet za sudije da analizira odigrane utakmice i reaguje u skladu sa, već utvrđenim, sportskim pravilima kako bi i javnost, ali i klubovi širom zemlje vratili povjerenje u sport i uživali u fer i korektnoj borbi na terenima.

Između ostaloga, postavljamo pitanje kako je statistički moguće da, recimo, sudija Peljto nije sudio nijednu od zadnjih 50 utakmica FK Sloboda.

Pozivamo i sve klubove u Premijer ligi da postupaju pravično i da se zajednički borimo za očuvanje sportskog duha kako bismo dokazali da jedino ono što se vrednuje jesu trud, rad i posvećenost. Za druge stvari u sportu mjesta ne smije biti”, poručili su iz Slobode.

Sloboda će danas od 14 sati igrati protiv Zrinjskog meč osmine finala Kupa BiH, a u nedjelju ih očekuje duel protiv Širokog Brijega u gostima.

Podijeli objavu

Možda vas zanima