Borell se sastao sa članovima Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella.

Na početku sastanka je izražena zahvalnost visokom predstavniku EU Josepu Borrellu na posjeti, kao i na interesu i posvećenosti EU Bosni i Hercegovini.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, regiji i na globalnom planu, kao i o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Rečeno je da je regionalna posjeta visokog predstavnika EU prilika za razgovor sa partnerima na Zapadnom Balkanu i za podršku EU reformama i prioritetima na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o situaciji u Ukrajini i uticaju na sigurnost Evrope, te suočavanju sa ekonomskim posljedicama.

Izražena je zahvalnost Predsjedništvu BiH na podršci operaciji Althea, čiju je misiju visoki predstavnik Borrell obišao danas u sklopu posjete Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Podijeli objavu

Možda vas zanima