Lavrov zamijenio teze uspoređujući SAD s Hitlerom: Žele staviti Evropu pod kontrolu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je danas press konferenciju na kojoj su bili prisutni i strani novinari. Tema je bila Ukrajina.

Lavrov je rekao da će se nastavak pregovora između Ukrajine i Rusije održati danas, ali nije otkrio više detalja o tome.

“Naš cilj je da se riješimo nacista u Ukrajini. Siguran sam da će se naši partneri sa zapada smiriti i tražiti rješenje kroz dijalog. Zapad ne bi trebao odlučivati o našoj sigurnosti. Zapad pokušava da nam nametne vlastitu sliku budućnosti Evrope”, rekao je Lavrov.

Potom je usporedio Sjedinjene Američke Države s Napoleonom i Hitlerom rekavši da su oni imali cilj staviti cijelu Evropu pod svoju kontrolu.

“Sada to žele napraviti Amerikanci. U filmovima imate sliku apsolutnog zla i apsolutnog dobra. Globalna slika je slična. Verujem da će histerija prestati”, dodao je Lavrov.

Zaključio je da im “Zapad pokušava nametnuti vlastitu sliku Evrope”.

“Siguran sam da će se naši partneri sa zapada smiriti i tražiti rješenje kroz dijalog. Zapad ne bi trebao odlučivati o našoj sigurnosti”, zaključio je ruski šef diplomatije.

Na pitanje spominjanja mogućnosti trećeg svjetskog rata Lavrov je rekao da bi to mogao biti samo “nuklearni rat”.

“Ali to ne čini Rusija, već NATO i Ukrajina” rekao je Lavrov.

Podijeli objavu

Možda vas zanima